ADHD Related Conditions Quiz

Jul 31st 2009 Oct 10th 2017

1 of 12
According to a recent study, treating ADHD with medication could decrease the risk of substance abuse by:
  1. 0 50%
  2. 0 25%
  3. 1 84%
  4. 0 65%
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. According to a recent study, treating ADHD with medication could decrease the risk of substance abuse by:

    Correct Answer: 84%

  2. Co-existing conditions are those that exist alongside another diagnosis. According to the National Resource Center on ADHD, as many as two thirds of people with ADHD have at least one co-existing condition. Common co-existing conditions include:

    Correct Answer: All of the above.

  3. Lack of proper sleep has been found to cause ADHD.

    Correct Answer: False.

  4. Physicians should conduct a complete physical examination before diagnosing ADHD because:

    Correct Answer: They want to rule out any physical causes of symptoms.

  5. When people with ADHD also have depression, it is considered:

    Correct Answer: A separate diagnosis. Doctors should treat both conditions.

  6. Oppositional Defiant Disorder (ODD) affects between one third and one half of all children with ADD/ADHD.

    Correct Answer: True.

  7. Enuresis, or bedwetting, can be caused by all of the following, except:

    Correct Answer: ADHD.

  8. Children with ADD/ADHD have a high incident rate of developing Conduct Disorder, a condition in which their behavior is antisocial, aggressive and often delinquent. Some studies indicate that Conduct disorder affects:

    Correct Answer: 20-40 percent of children with ADHD.

  9. Bipolar disorder and ADHD share many similar characteristics, including hyperactivity, distractibility and difficulty following through with tasks.

    Correct Answer: True.

  10. Anxiety is considered a common co-existing condition with ADHD. Some of the major symptoms of anxiety include all of the following, except:

    Correct Answer: Impulsiveness.

  11. ADHD is a Learning Disability.

    Correct Answer: False.

  12. Children that are both gifted and ADHD can be difficult to diagnose because of all of the following except:

    Correct Answer: Children with ADHD are always gifted.