Are You at Risk of Erectile Dysfunction?

Eileen Bailey | Dec 21, 2017

1 of 8
Do you have diabetes?
  1. 0 No
  2. 3 Yes

Your Results

  • Low
  • Medium
  • High
  • 0

    You have a low risk of erectile dysfunction.

    It seems that you are at low risk of erectile dysfunction. However, that doesn’t mean it’s not possible for you to have it or develop it in the future. If you have concerns, it is important to let your doctor know, and they can help you figure out the best course of action.

  • 9

    You are at medium risk of erectile dysfunction.

    You have some risk of having or developing erectile dysfunction. Talk with your health care provider to determine whether you have underlying problems or lifestyle habits that need to be addressed to lower your risk and improve your overall health. If you have concerns about erectile dysfunction, talking with a health care provider is key.

  • 17

    You are at high risk of erectile dysfunction.

    Based on your answers, you are at high risk of having or developing erectile dysfunction. Talk with your doctor about your risk factors, and they can help determine how to lower your risk or come up with an appropriate treatment plan.

  1. 1

    Do you have diabetes?

    Correct Answer: Yes

    Men who have diabetes are two to three times more likely to develop erectile dysfunction (ED) than men who do not have diabetes, according to the National Institutes of Health.

  2. 2

    Are you overweight?

    Correct Answer: Yes; I'm obese.

    Obesity is considered a risk factor for ED, according to a study completed in 2014. Researchers found that the risk increases as BMI increases and that obesity led to ED more substantially than aging did.

  3. 3

    Do you have high blood pressure or heart disease?

    Correct Answer: Yes; I have one or both of these things.

    Some of the main causes of ED include high blood pressure and heart disease. High blood pressure can damage your blood vessels and reduce blood flow throughout your body, including to your penis, which can make it difficult to have or maintain an erection, according to the American Heart Association. Heart disease, especially atherosclerosis, clogs the arteries and slows down blood circulation. ED is often a warning sign for heart disease, according to Harvard Health.

  4. 4

    Do you take medications for high blood pressure, prostate cancer, depression, appetite suppression, or an ulcer?

    Correct Answer: Yes.

    ED can be a side effect of these types of medications, according to the National Institutes of Health. If you are taking these medications, don’t stop. These medications have been prescribed to treat a medical condition. It’s important to talk to your doctor before making any changes. You may be able to adjust your dose or try a different medication. ED can also be a side effect of some over-the-counter medications, such as naproxen or antihistamines. Talk with your doctor or pharmacist about side effects of any medications, including over-the-counter and supplements.

  5. 5

    How often do you exercise?

    Correct Answer: Never.

    Exercise is good for your overall health and can help improve prostate health, according to Harvard Health. Research has found that a few hours of exercise each week can reduce the risk of developing ED.

  6. 6

    Do you worry about your sexual performance?

    Correct Answer: Yes; often.

    Psychological stress can cause or worsen symptoms of ED. If you have a fear of sexual failure or guilt, low self-esteem, or worry about sexual performance, you may develop ED, according to the National Institutes of Health.

  7. 7

    Have you had pelvic surgery?

    Correct Answer: Yes.

    Surgery for prostate and bladder cancer can cause internal injuries that can lead to ED. In addition, injuries to the penis, spinal cord, prostate, bladder, or pelvis can also result in ED, according to the National Institutes of Health.

  8. 8

    How much alcohol do you drink?

    Correct Answer: Often.

    Sexual dysfunction is common in men who have alcohol dependence. One study found 72 percent of men with alcohol dependence had some type of sexual dysfunction, including ED. The authors of the study noted there is sometimes a vicious cycle: Alcohol use causes problems sexually, which results in distress, which can increase alcohol use.