Childhood Development Quiz

Allison Bush | Oct 18th 2012 Oct 10th 2017

1 of 8
Which sense do children develop first?
  1. 0 Taste
  2. 0 Sight
  3. 0 Smell
  4. 0 Touch
  5. 1 Hearing
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Babies begin to hone their sense of hearing in the womb, especially during the third trimester, where research suggests they can hear their mother's heartbeat and pick up some outside sounds including voices and music. 

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Which sense do children develop first?

    Correct Answer: Hearing

    Babies begin to hone their sense of hearing in the womb, especially during the third trimester, where research suggests they can hear their mother's heartbeat and pick up some outside sounds including voices and music. 

  2. How many words should the average two-year-old know how to say?

    Correct Answer: 50

    A typical two-year-old should have a vocabulary of about 50 words, although this will vary from child to child.

  3. At what age should you start your baby on solids?

    Correct Answer: 4-6 months

    Some experts encourage moms to wait until the six month milestone because breast milk and formula are still easiest for the baby to digest, and also because feeding the baby a diet of breast milk or formula for as long as possible reduces the risk of introducing allergens. However, others say that babies are physiologically ready to accept solids at four months old. 

  4. At what age can a baby roll over, grasp a toy, reach for things, and begin feeding themselves?

    Correct Answer: 6 months

    Most babies can roll over by 5 1/2 months, hold a rattle by 4 months, reach for things by 5 1/2 months, and begin feeding themselves between 5 and 6 months.

  5. When can children begin playing with other kids?

    Correct Answer: 2 years

    By the age of two, kids have, for the most part, passed through that intensely egocentric and self-centered stage when they're busy learning about themselves and their environment. By this point, they can communicate with others and can "coopertively" play with other children.

  6. By what age does the average baby double their birth weight?

    Correct Answer: 5 months

  7. True or False: The average child learns to walk backwards before learning to run.

    Correct Answer: True

  8. Most children can get dressed by themselves by the age of...

    Correct Answer: 4 1/2

    Some kids may be able to dress themselves by the time they're 3 1/2, but the majority of children are self-sufficient by 4 1/2 years.