Could You Have Rheumatoid Arthritis?

Oct 9th 2012 Sep 19th 2017

1 of 10
Do you have stiffness when you wake up in the morning?
  1. 0 I never have stiffness when I wake up in the morning.
  2. 0 I have about 10 minutes of stiffness in the morning.
  3. 2 I usually have about 2 hours of stiffness when I wake up in the morning.
  4. 3 I feel stiffness all day.

Your Results

  • Low
  • Medium
  • High
  • 0

    Low

    The probability of you having rheumatoid arthritis is low, but you should still see your doctor to determine if your symptoms could be due to another type of arthritis or illness.

  • 10

    Medium

    Your symptoms mimic those of someone who may have rheumatoid arthritis, and you should contact your doctor for further testing and consultation. Remember, there are other illnesses that look very similar to rheumatoid arthritis including lupus and psoriatic arthritis. Also, some of the non-arthritic manifestations of disease can have uncanny similarities to those seen in patients with rheumatoid arthritis. For example, lupus patients can have nodules, which look just like a rheumatoid nodule. And the tophi of a gout patient can be mistaken for rheumatoid nodules.

  • 20

    High

    You have the highest probability of being diagnosed with rheumatoid arthritis, and you need to discuss your symptoms with your doctor. There are other illnesses that can present with an arthritis which looks very similar to rheumatoid arthritis: these include lupus and psoriatic arthritis. Also, some of the non-arthritic manifestations of disease can have uncanny similarities to those seen in patients with rheumatoid arthritis. For example, lupus patients can have nodules, which look just like a rheumatoid nodule. And the tophi of a gout patient can be mistaken for rheumatoid nodules.

  1. Do you have stiffness when you wake up in the morning?

    Correct Answer: I feel stiffness all day.

  2. Do you feel fatigue?

    Correct Answer: I feel fatigue all the time.

  3. Do you have swollen joints?

    Correct Answer: I have swelling of the finger joints and wrists on both sides.

  4. Do your fingers and toes have deformities?

    Correct Answer: I have deformities of the fingers and toes on both sides.

  5. Do you notice little lumps (nodules) on your skin?

    Correct Answer: I have fairly large nodules, particularly around the back of the elbows.

  6. Do you have dry eyes?

    Correct Answer: I not only have dry eyes, but also my mouth is dry.

  7. Do you have anemia?

    Correct Answer: I have anemia, but I am not iron-deficient.

  8. Do you have abnormal joint X-rays?

    Correct Answer: I have been told there are erosions at the joints on my X-rays.

  9. Do you have positive rheumatoid factor or other antibody tests?

    Correct Answer: I have been told that my anti-CCP antibody is positive.

  10. Do you have neck problems?

    Correct Answer: I have numbness and tingling running down my arms.