Debunking Migraine Myths

Erica Sanderson | Aug 27th 2014 Apr 10th 2017

1 of 8
Migraines are attacks or episodes of a neurological disease.
  1. 1 True
  2. 0 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Migraine is a genetic neurological disease. Researchers have made great progress in identifying the genetic markers.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Migraines are attacks or episodes of a neurological disease.

    Correct Answer: True

    Migraine is a genetic neurological disease. Researchers have made great progress in identifying the genetic markers.

  2. Only women have migraines.

    Correct Answer: False

    Although more women have migraines than men, the disease doesn’t restrict itself to women. The prevalence of migraine is 7% among men, 18% among women.

  3. The right treatment can cure migraine disease.

    Correct Answer: False

    At this time, there is no cure for migraine disease. There are effective preventive therapies that can reduce the frequency and intensity of migraines, but no cure.

  4. A migraine is just a bad headache.

    Correct Answer: False

    A migraine is an attack or episode of a genetic, neurological disease. The headache, if there is one, is just one symptom of the migraine attack. Some people have migraine attacks with no headache at all.

  5. Migraines are triggered by psychological issues.

    Correct Answer: False

    Although stress and anxiety can make migraineurs more susceptible to their triggers, actual triggers are physical, not psychological.

  6. A migraine attack that lasts longer than 72 hours should be treated as an emergency.

    Correct Answer: True

    If moderate to severe migraine pain lasts more than 72 hours without at least a solid four-hour pain-free period, while awake, it’s termed Status Migrainous, and it’s time to call the doctor or go to the ER.

  7. Migraine attacks can occur in young children.

    Correct Answer: True

    Sadly, even very young children can have migraines. Migraines can begin at any age.

  8. Migraine disease is not life-threatening.

    Correct Answer: False

    Migraine with aura is linked to cardiovascular disease in women. Studies have also shown migraine to be an independent risk factor for stroke.