Debunking Migraine Myths

Erica Sanderson | Aug 27, 2014 June 19, 2014

1 of 8
Migraines are attacks or episodes of a neurological disease.
  1. 1 True
  2. 0 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Migraine is a genetic neurological disease. Researchers have made great progress in identifying the genetic markers.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. 1

    Migraines are attacks or episodes of a neurological disease.

    Correct Answer: True

    Migraine is a genetic neurological disease. Researchers have made great progress in identifying the genetic markers.

  2. 2

    Only women have migraines.

    Correct Answer: False

    Although more women have migraines than men, the disease doesn't restrict itself to women. The prevalence of migraine is 7% among men, 18% among women.

  3. 3

    The right treatment can cure migraine disease.

    Correct Answer: False

    At this time, there is no cure for migraine disease. There are effective preventive therapies that can reduce the frequency and intensity of migraines, but no cure.

  4. 4

    A migraine is just a bad headache.

    Correct Answer: False

    A migraine is an attack or episode of a genetic, neurological disease. The headache, if there is one, is just one symptom of the migraine attack. Some people have migraine attacks with no headache at all.

  5. 5

    Migraines are triggered by psychological issues.

    Correct Answer: False

    Although stress and anxiety can make migraineurs more susceptible to their triggers, actual triggers are physical, not psychological.

  6. 6

    A migraine attack that lasts longer than 72 hours should be treated as an emergency.

    Correct Answer: True

    If moderate to severe migraine pain lasts more than 72 hours without at least a solid four-hour pain-free period, while awake, it's termed Status Migrainous, and it's time to call the doctor or go to the ER.

  7. 7

    Migraine attacks can occur in young children.

    Correct Answer: True

    Sadly, even very young children can have migraines. Migraines can begin at any age.

  8. 8

    Migraine disease is not life-threatening.

    Correct Answer: False

    Migraine with aura is linked to cardiovascular disease in women. Studies have also shown migraine to be an independent risk factor for stroke.