Depression Myths Quiz

Amanda Page | Apr 9th 2012 Oct 10th 2017

1 of 8
Which of the following are symptoms of depression?
  1. 0 Trouble sleeping or sleeping too much.
  2. 0 Difficulty concentrating.
  3. 0 Low self-esteem.
  4. 1 All of the above.
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Depression can have a wide range of symptoms. For more about the symptoms of depression, see this [overview of depression](http://www.healthcentral.com/depression/treatment-000008_1-145.html).

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Which of the following are symptoms of depression?

    Correct Answer: All of the above.

    Depression can have a wide range of symptoms. For more about the symptoms of depression, see this [overview of depression](http://www.healthcentral.com/depression/treatment-000008_1-145.html).

  2. A passing blue mood is the same as depression.

    Correct Answer: False

    Everyone experiences passing moods and sadness from time to time. If such feelings continue, however, it's best to consult your doctor.

  3. External factors such as job stress, illness, and relationship problems contribute to depression...

    Correct Answer: Sometimes

    External factors are not always necessary to make a person depressed. It is now known that chemical changes in the brain can lead to depression without any external factors. Learn more about the [causes of depression](http://www.healthcentral.com/depression/treatment-000008_2-145.html).

  4. Medications used to treat depression are addictive or habit-forming.

    Correct Answer: False

    Medications use for depression are neither addictive nor habit forming. Because of the way they interact with natural chemicals in our bodies called neurotransmitters, these medications should be tapered down in order to discontinue them, but that does not mean they are addictive or habit forming.

  5. Which of the following statements is true

    Correct Answer: None of the above.

    We now know that depression has a biochemical element, which is physical, not psychological. People with depression cannot just "snap out of it" or talk themselves out of it. Depression is a medical condition that needs treatment.

  6. Depression affects people of which age groups

    Correct Answer: All of the above.

    Depression does not discriminate when it comes to age. It can occur at any age.

  7. The best treatment for depression is:

    Correct Answer: None of the above

    There is no one best treatment. Depending on the person, the best treatment may be medications, counseling, or a combination of the two.

  8. Is depression inherited

    Correct Answer: Possibly

    You can be genetically predisposed to depression just as you can be genetically predisposed to heart disease, diabetes, Migraine, and other diseases. Genetic predisposition, however, does not mean that you will develop depression if family members have it. It does mean that your chances of having depression are higher than those of people with no family history of depression. If you have a family history of depression, make sure you know the symptoms and see your doctor if you experience them.