Do you know the complications associated with mental illness?

Amanda Page | Apr 26th 2012 Oct 10th 2017

1 of 10
Which of the following are often linked to mental illness?
  1. 0 homelessness
  2. 0 poverty
  3. 0 social isolation
  4. 1 all of the above
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

All of these are linked to mental illness.  When mental illness goes untreated, the results can be devestating physiclally and mentally resulting in anything from legal to financial problems.  Seeking immediate medical and emotional care is essential to those experiencing signs of mental illness.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Which of the following are often linked to mental illness?

    Correct Answer: all of the above

    All of these are linked to mental illness.  When mental illness goes untreated, the results can be devestating physiclally and mentally resulting in anything from legal to financial problems.  Seeking immediate medical and emotional care is essential to those experiencing signs of mental illness.

  2. True or False: Heart disease can be associated with mental illness.

    Correct Answer: True

    [Heart disease](http://www.medicalnewstoday.com/releases/8327.php) is closely linked to mental health, especially for women over the age of 45\.  Higher stress levels and lack of energy are likely contributors to the development of heart disease.

  3. True or False: Peripheral artery disease may be associated with depression.

    Correct Answer: True

    New [studies](http://www.medicalnewstoday.com/releases/244381.php)have found that depression is associated with peripheral artery disease (PAD), a condition where arterial narrowing develops in the legs and pelvis.

  4. Which of the following is a potential complication from taking antidepressants?

    Correct Answer: all of the above

    Antidepressants are designed to relieve symptoms of depression by increasing serotonin levels in the brain. Scientists have [recently found](http://www.medicalnewstoday.com/releases/244562.php) that antidepressants have negative health effects on all of the processes normally regulated by serotonin.

  5. True or False: Nasal obstruction is linked to depression.

    Correct Answer: False

    While nasal obstruction has been ruled out as a link to depression, other sleep disorder symptoms have been linked. Sleep apnea and snorting decreases the flow of oxygen to the brain leading to lack of sleep and depression.

  6. True or False: Childhood trauma increases the risk of developing schizophrenia.

    Correct Answer: True

    [Researchers](http://www.medicalnewstoday.com/releases/244355.php) at the University of Liverpool found that children who had experienced trauma before the age of 16 were 3 times more likely to become psychotic in adulthood compared to those who hadn't experienced truama.  The level of trauma was also found to impact the development of schizophrenia.  Thos that were severely traumatised had up to 50 times the increased risk of developing schizophrenia.

  7. True or False: Having bipolar disorder increases the chances of abusing drugs and alcohol.

    Correct Answer: True

    Substance abuse and bipolar disorder very frequently go hand-in-hand.  In fact, [6 out of 10](http://www.healthcentral.com/bipolar/c/15/150631/bipolar-alcohol-drug) bipolar sufferers have experiened a major drug or alcohol problem

  8. True or False: Anxiety is often accompanied by depression.

    Correct Answer: True

    Anxiety and depression aren't the same thing, but they often accompany each other.  The exact link between the two is unknown, but it is believed that the hopelessness thoughts of depression are sparked by the constant fears and feelings of panic associated wtih  anxiety.

  9. Which of the following increases the risk of suicide?

    Correct Answer: Panic disorder

    [Recent evidence](http://www.umm.edu/patiented/articles/how_serious_anxiety_disorders_000028_4.htm) suggests that 18% of sufferers of panic disorder attempt suicide and up to 38.5% of sufferers have suicidal thoughts.

  10. True or False: Those with schizophrenia are more likely to be a victim or perpetrator of a violent crime

    Correct Answer: True

    Schizophrenia is difficult to medicate as well as expensive, resulting in untreated schizophrenia.  Left untreated, schizophrenics are often the [victims of crim](http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19284931)e as well perpetrators of violent crime.