Do You Know the Facts About Contraceptives?

Allison Bush | May 17th 2012 Sep 29th 2017

1 of 8
True or false: Combined hormonal methods of birth control (the pill, patch, and vaginal ring) are linked to a slightly increased risk of deep vein thrombosis, heart attack, and stroke.
  1. 1 True
  2. 0 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

These methods are associated with a small increased risk of deep vein thrombosis, heart attack, and stroke, according to the American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). If you are older than 35 and smoke more than 15 cigarettes a day, or if you have other risk factors for heart disease, the risk is even higher.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. True or false: Combined hormonal methods of birth control (the pill, patch, and vaginal ring) are linked to a slightly increased risk of deep vein thrombosis, heart attack, and stroke.

    Correct Answer: True

    These methods are associated with a small increased risk of deep vein thrombosis, heart attack, and stroke, according to the American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). If you are older than 35 and smoke more than 15 cigarettes a day, or if you have other risk factors for heart disease, the risk is even higher.

  2. True or false: Once an intrauterine device (IUD) is inserted, you need to have it checked monthly by a doctor to ensure it is still working.

    Correct Answer: False

    Once an IUD is effectively placed in the uterus, you do not have to do anything else to prevent pregnancy.

  3. True or false: The pill is not effective immediately after taking one dose.

    Correct Answer: True

    Most women need to take the pill as directed for one full menstrual cycle for it to be effective. **Source:** [Planned Parenthood](http://www.plannedparenthood.org/health-topics/birth-control/birth-control-pill-4228.htm)

  4. True or false: It's typically painful to have a birth control implant put in your arm.

    Correct Answer: False

    Your arm is numbed before the implant is inserted with a special inserter, and most women experience no pain.

  5. True or false: Hormonal contraception prevents STDs.

    Correct Answer: False

    Only latex condoms are considered effective protection against STDs.

  6. True or false: IUDs are the most commonly used form of contraceptive for women under 30 in the US.

    Correct Answer: False

    The pill is the most commonly used form of birth control for women under 30; however, the number of women using IUDs is rising.

  7. True or false: You can get pregnant right away after stopping use of the birth control injection.

    Correct Answer: False

    On average, it takes 10 months to get pregnant after you stop using this method, according to ACOG.

  8. True or false: Some antibiotics used to treat infections may cause hormonal contraceptives to be less effective.

    Correct Answer: True

    Unfortunately, this is [true](http://www.apic.org/Resource_/EducationalBrochureForm/038b0bd9-e9af-4dba-9cef-11d9be7b69d2/File/APIC-Antibiotic-Safety.pdf). Be sure to speak with your doctor if you are prescribed to take antibiotics and currently use hormonal contraceptives.