Do You Know the Signs and Symptoms of Lupus?

Allison Tsai | Mar 27th 2013 Oct 10th 2017

1 of 8
Lupus has very clear-cut signs and symptoms
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Lupus is actually hard to diagnose, because symptoms differ from person to person, and often it is mistaken for other diseases. Some people have a few signs, and others have more. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Lupus has very clear-cut signs and symptoms

    Correct Answer: False

    Lupus is actually hard to diagnose, because symptoms differ from person to person, and often it is mistaken for other diseases. Some people have a few signs, and others have more. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)

  2. Often lupus will affect two or three parts of your body

    Correct Answer: True

    Lupus can involve the joints, skin, kidneys, lungs, heart and brain, but usually one person doesn’t have all the possible symptoms. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)

  3. Lupus only affects young Caucasian women

    Correct Answer: False

    Lupus can affect men and women of different races, ethnicities and ages. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)

  4. A butterfly shaped rash across the nose and cheeks is a hallmark sign of lupus

    Correct Answer: True

    This rash can be red or it can simply be a color change on the face. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)

  5. A person who has painful, swollen joints, sensitivity to the sun and a low blood count likely has lupus

    Correct Answer: True

    Other common symptoms of lupus include an unexplained fever, chest pain, swollen glands, extreme fatigue, unusual hair loss and depression. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)

  6. People with lupus sometimes have pale or purple fingers or toes

    Correct Answer: True

    [](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)This is due to cold and stress. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)

  7. Some people with lupus experience hallucinations

    Correct Answer: True

    Although not as common, other signs of lupus include mouth sores, unexplained seizures, repeated miscarriages, kidney problems and hallucinations. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)

  8. Lupus symptoms are always present in daily life

    Correct Answer: False

    Lupus symptoms come and go, which is called a “flare.” Certain things can trigger a flare, such as being out in the sun too long.  Usually people with lupus can recognize when a flare is coming on. Source: [NIH](http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/do_i_have_lupus.asp#c)