Do You Know The Truth About Bipolar Disorder?

Amanda Page | Apr 24th 2012 Oct 10th 2017

1 of 10
True or False: Everyone has their ups and downs, so mine aren't that serious.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Yes, everyone has good days and bad days, but when these ups and downs seriously interfere with your ability to work, relate to others and function effectively, it is advisable to seek out a psychiatrist.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. True or False: Everyone has their ups and downs, so mine aren't that serious.

    Correct Answer: False

    Yes, everyone has good days and bad days, but when these ups and downs seriously interfere with your ability to work, relate to others and function effectively, it is advisable to seek out a psychiatrist.

  2. True or False: bipolar disorder is a mood disorder.

    Correct Answer: True

    Mostly true. (Kind of a trick, sorry) Bipolar disorder certainly affects mood and is classified as a mood disorder, but it also affects cognition and the ability to perform mental tasks. Some days we can out-think Stephen Hawking. Other days we make Forrest Gump look like an intellectual.

  3. Ture or False: Bipolar disorder is often accompanied by other mental illnesses.

    Correct Answer: True

    Granted each person is different, but for most of us it is also part of a package deal that may include anxiety, substance and alcohol abuse and sleep disorders. Also, researchers are finding smoking guns linking the illness to heart disease, migraines and other physical ailments.

  4. True or False: Bipolar disorder is characterized by extreme mood swings

    Correct Answer: False

    Most people with bipolar disorder are depressed far more often than they are manic. Often, the manias are so subtle that they are overlooked by both patient and psychiatrist, resulting in misdiagnosis. People with bipolar disorder can also enter long periods of remission.

  5. True or False: Mania is like being on top of the world - if you could only put it in a bottle and sell it.

    Correct Answer: False

    You wouldn’t want to with most manias. True, some forms of mild mania are characterized by feelings of elation, but other types have road rage features built in. More severe mania turns up the heat, resulting in different kinds of out-of-control behavior that can ruin your career, relationships and reputation.

  6. True or False: Bipolar disorder is partially caused by a chemical imbalance of the brain.

    Correct Answer: True

    This is the simpler explanation—what you tell your family and friends. What you need to know is our genes, biology and life experience make us extremely sensitive to stress. Various stressors, such as personal relationships and financial worries, have the potential to trigger a mood episode if not effectively nipped in the bud.

  7. True or False: Medications are all you need to combat bipolar disorder

    Correct Answer: False

    While medications are the foundation of treatment for bipolar disorder, recovery is problematic without a good lifestyle regimen (diet, exercise and sleep), effective coping skills and a support network. People with bipolar disorder also benefit from various forms of talking therapy and religious/spiritual practice.

  8. True or False: Medications don't help everyone with bipolar disorder

    Correct Answer: True

    For some people this may be true, but we all need to give our meds a chance. Treatment guidelines anticipate initial failures, and while no two guidelines are in agreement they are all based on the premise that eventually you will find a medication or combination of medications that will help you.

  9. True or False: Lower quality of life and sluggish cognition are fair trade-offs for reducing mood symptoms.

    Correct Answer: False

    In the initial phase of treatment, meds overkill may be justified to bring your illness under control. But full recovery is based on improving your overall health and ability to function, not just eliminating mood symptoms. Over time, the side effects of medication tend to go away, so patience is advised. You may choose to live with minor side effects such as mild hand tremors. But if major side effects persist, you should work with your psychiatrist in adjusting doses or switching to different meds. The onus is on you to alert your psychiatrist to major side effects and to insist he or she take appropriate action.

  10. True or False: Once you've been diagnosed with bipolar disorder you can forget living a normal life.

    Correct Answer: False

    Living with bipolar disorder is a challenge, and you may have to change your expectations, but you should never give up on living a rewarding and productive life.