Do You Know What Causes Arthritis?

Chris Regal | March 30, 2012

1 of 8
Women and girls have a higher risk of developing arthritis.
  1. 1 True
  2. 0 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Nearly two thirds of all Americans with some form of arthritis are female. Women represent 74 percent of all cases of osteoarthritis alone.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Women and girls have a higher risk of developing arthritis.

    Correct Answer: True

    Nearly two thirds of all Americans with some form of arthritis are female. Women represent 74 percent of all cases of osteoarthritis alone.

  2. Osteoarthritis may run in families.

    Correct Answer: True

    A certain gene mutation may cause joints to produce defective collagen, a protein in cartilage, which may weaken cartilage and cause it to break down in the joints.

  3. Osteoarthritis is more common in older people than younger people.

    Correct Answer: True

    The answer is: true. But old age DOES NOT cause osteoarthritis, nor is osteoarthritis an inevitable result of aging. Studies show that osteoarthritis can be prevented.

  4. Thinner people are more likely to develop osteoarthritis than heavier people.

    Correct Answer: False

    Extra weight stresses the joints. In fact, every extra pound of weight you put on adds four to eight more pounds of stress to your knees and hips, the body's load-bearing joints.

  5. "Double-jointed" people or people with looser joints are less likely to develop osteoarthritis.

    Correct Answer: False

    When the bones of a joint are not tightly bound, they may bang together and damage cartilage, which often causes pain and early morning stiffness.

  6. Your job may increase your risk of osteoarthritis.

    Correct Answer: True

    Constantly bending your knees - such as miners, dockworkers or some construction workers may do - is more likely to cause osteoarthritis to develop.

  7. Less exercise and more rest may protect joints from osteoarthritis.

    Correct Answer: False

    Inactivity increases the risk of osteoarthritis by leading to weight gain, muscle atrophy and failure to produce new, healthy cartilage.

  8. Sports-related injuries and other joint injuries can lead to osteoarthritis.

    Correct Answer: True

    Anyone who suffers injury to any part of their joints may develop osteoarthritis later on, even young adults and teens.