Do You Make These Food Safety Mistakes?

Allison Tsai | June 19, 2014 June 20, 2014

1 of 8
It's fine to taste food to see if it is still good.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

False! You can't taste, smell or see the bacteria that cause food poisoning. Tasting even a small amount can cause food poisoning. When in doubt, throw it out.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. 1

    It's fine to taste food to see if it is still good.

    Correct Answer: False

    False! You can't taste, smell or see the bacteria that cause food poisoning. Tasting even a small amount can cause food poisoning. When in doubt, throw it out.

  2. 2

    When preparing meat, it's best to put cooked meat on a new plate.

    Correct Answer: True

    True! Never put cooked meat back onto a plate that held raw meat. Germs from the raw meat can still spread to the cooked meat. Do the same for poultry and seafood.

  3. 3

    It's fine to thaw food on the counter.

    Correct Answer: False

    False! Harmful bacteria can multiply very quickly at room temperature. It's better to thaw food in the refrigerator, in cold water, or in the microwave.

  4. 4

    You should wash meat and poultry before cooking.

    Correct Answer: False

    False! The water droplets used to wash the chicken or meat can splash the sink, counter-tops, hands, and other surfaces in your kitchen, which spreads bacteria.

  5. 5

    It's better to refrigerate promptly rather than letting food completely cool on the counter-top for a couple hours.

    Correct Answer: True

    True! Illness-causing bacteria can grow in perishable foods within two hours unless they are refrigerated. It's best to refrigerate within two hours, or one hour if the temperature is above 90°F.

  6. 6

    It's ok to have a bite of raw cookie dough.

    Correct Answer: False

    False! (Unfortunately) Any food with uncooked egg may contain Salmonella or other harmful bacteria. Always cook eggs thoroughly and avoid raw or under-cooked eggs in food.

  7. 7

    It's best to marinate meat or seafood in the refrigerator.

    Correct Answer: True

    True! Harmful bacteria can rapidly multiply at room temperature, so it's much safer to marinate meat or seafood in the refrigerator, rather than on the counter.

  8. 8

    You should wash your hands frequently, while cooking.

    Correct Answer: True

    True! Germs on your hands can contaminate foods that you and others will eat. Wash your hands frequently with soap and running water for 20 seconds.