How much do you know about advanced MS?

Jacqueline Ho | Aug 19th 2014 Apr 10th 2017

1 of 8
The longer a person has had MS and the more advanced the MS is, the less likely he or she is to be depressed.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

According to the National Multiple Sclerosis Society, severe depression is higher in people with advanced MS than in the general population. In order to maintain quality of life, it is important for people with MS to find an effective way to deal with the emotional challenges.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. The longer a person has had MS and the more advanced the MS is, the less likely he or she is to be depressed.

    Correct Answer: False

    According to the National Multiple Sclerosis Society, severe depression is higher in people with advanced MS than in the general population. In order to maintain quality of life, it is important for people with MS to find an effective way to deal with the emotional challenges.

  2. Advanced MS can increase a person's risk for other health complications.

    Correct Answer: True

    People with advanced MS usually have a higher risk for the following complications: osteoporosis, pressure sores, aspiration pneumonia, severe bladder, or kidney infections.

  3. People with advanced MS experience more severe symptoms when it comes to mobility issues, but not when it comes to cognitive functioning.

    Correct Answer: False

    Cognitive functioning usually declines during advanced MS—this includes memory loss and organized thinking. According to the National Multiple Sclerosis Society, about 50 percent of people with MS experience cognitive decline as their disease progresses.

  4. Vision problems usually appear during the onset of MS and disappear as the disease progresses.

    Correct Answer: False

    It is true that vision problems often accompany the beginning stages of MS. However, additional visual problems may appear during advanced MS, including blindness of one or both eyes. Doctors often prescribe steroids to help manage vision problems that occur because of optic neuritis (inflammation of the optic nerve).

  5. There comes a point when there is nothing more a doctor can do to help maintain an MS patient's quality of life.

    Correct Answer: False

    There is always something a doctor or another medical professional can do to help a person with MS manage his or her symptoms and maintain quality of life. If you need to find a doctor who is willing to help make your situation better, the National Multiple Sclerosis Society offers helpful resources.

  6. An experienced doctor will be able to predict how fast or far a person's MS is going to progress.

    Correct Answer: False

    MS is a progressive disease, but it is unpredictable, and doctors won't be able to predict with certainty the rate of progression, which varies from person to person. People with MS can, however, take certain factors into account that have been shown to suggest a better or worse prognosis.

  7. Numbness and weakness often occur more frequently in varying parts of the body as MS becomes more advanced.

    Correct Answer: True

    One sign of advanced MS symptoms includes weakness on one side of the body at a time.

  8. With advanced MS, there are no ways to maintain control and independence in everyday life.

    Correct Answer: False

    Although people with advanced MS may not be able to do everything the same way they did before their diagnosis, they can learn to adapt. Assistive technology provides tools and devices to help people stay active and productive. There are also ways to modify the environment to help maintain control at home and at work.