How much do you know about bipolar disorder?

APage | Mar 21st 2012 Apr 27th 2017

1 of 10
True or False: Bipolar disorder only affects adults
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Bipolar disorder can also affect children and adolescents.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. True or False: Bipolar disorder only affects adults

    Correct Answer: False

    Bipolar disorder can also affect children and adolescents.

  2. Which of the following is NOT a distinguishing factor between unipolar and bipolar depression:

    Correct Answer: Unipolar depression is more severe than bipolar depression.

    While it is true that depressive symptoms develop more gradually in bipolar disorder, there is no evidence that unipolar depression is more severe than bipolar depression.

  3. True or False: The three different categories of bipolar disorder, bipolar disorder I, bipolar disorder II, and cyclothymic disorder are distinguished based on the cycle and severity of symptoms.

    Correct Answer: True

  4. True or False: Bipolar disorder always follows the same, predictable pattern/cycle of symptoms.

    Correct Answer: False

    The typical pattern of bipolar disorder involves increasing intensity and duration of symptoms, progressing slowly over many years, with an average of eight to ten manic or depressive episodes over a lifetime. Different patients, however, may have varying experiences, ranging from severe, long-term symptoms to mild and infrequent episodes.

  5. Which characteristic is associated with early-onset Bipolar disorder

    Correct Answer: All of the above

    All of the above symptoms are associated with early-onset Bipolar disorder.

  6. True or False: Manic episodes are less severe than depressive episodes.

    Correct Answer: False

    While manic episodes are often characterized by extreme feelings of euphoria, they may also consist entirely of feelings of irritability. Additional symptoms may include impulsive behavior, distractibility, insomnia, and psychotic symptoms such as hallucinations. Hospitalization may be required for severe episodes.

  7. True or False: One medication is often sufficient to cure bipolar disorder.

    Correct Answer: False

    People with bipolar disorder often require a combination of different medications depending on the severity and duration of their symptoms. Individual and family therapy is also a very important component in the treatment of people with bipolar disorder.

  8. Which of the following conditions often coexists with Bipolar disorder

    Correct Answer: Attention Deficit Hyperactivity Disorder

    ADHD often coexists with bipolar disorder, although in some cases children with ADHD are wrongly diagnosed with bipolar disorder. Symptoms tend to be more severe in people with both bipolar disorder and ADHD.

  9. Thyroid disorders, adrenal disorders, Vitamin B12 deficiency, and Huntington's disease all have what in common

    Correct Answer: They can cause mood swings, which may be confused with symptoms of bipolar disorder.

    Lab and imaging tests can help doctors determine whether or not mood swings are caused by bipolar disorder or some other condition.

  10. True or False: People with bipolar disorder constantly experience either an extremely heightened (manic), or an extremely depressive mood state.

    Correct Answer: False

    Depending on the category and severity of the individual’s bipolar disorder, symptoms and cycles of episodes may vary. Individuals will often return to fully functional levels in between episodes.