How Much Do You Know About Different Types of Anxiety?

Eileen Bailey | Feb 28, 2013 April 12, 2018

1 of 10
How many people in the United States have an anxiety disorder?
  1. 0 10 million
  2. 0 20 million
  3. 1 40 million
  4. 0 90 million
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

3 - Anxiety disorders are the most common form of mental illness in the United States, with 40 million people over the age of 18 affected by anxiety each year, according to the Anxiety and Depression Association of America.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. 1

    How many people in the United States have an anxiety disorder?

    Correct Answer: 40 million

    3 - Anxiety disorders are the most common form of mental illness in the United States, with 40 million people over the age of 18 affected by anxiety each year, according to the Anxiety and Depression Association of America.

  2. 2

    Anxiety and stress are the same thing.

    Correct Answer: False

    False - Anxiety is an emotional reaction and stress is the physical reaction to a real or perceived threat. Anxiety is feeling nervous or scared. Stress causes your heart to beat faster, your breath to come quicker and your muscles to tense. Stress is your body readying for action - either fight or flight - against the threat.

  3. 3

    Post-traumatic stress disorder is a type of anxiety that only affects veterans who have been in active combat situations.

    Correct Answer: False

    False - Soldiers who have been in active combat are at risk of developing post-traumatic stress disorder, but so are individuals who have experienced or witnessed a traumatic event, been abused, or lived through prolonged stress.

  4. 4

    Which of the following are symptoms of anxiety?

    Correct Answer: All of the above

    4 - All of the above — Anxiety can produce both emotional and physical symptoms. Physical symptoms can include chest pain, a feeling of gagging, sweating, and dizziness. Emotional symptoms can include feeling intense fear and chronic worrying.  

  5. 5

    Anxiety can usually be controlled through willpower and inner strength.

    Correct Answer: False

    False - Many people think those with anxiety should be able to "just get over it" or "not worry so much." But anxiety doesn't go away by wishing it away. People with anxiety are not weak because they can't overcome it on their own. There are treatments, such as medications and cognitive behavioral therapy, that can help people manage their symptoms.

  6. 6

    How many major types of anxiety are there?

    Correct Answer: 5

    1 - There are five major types of anxiety disorders: generalized anxiety disorder, panic disorder, obsessive-compulsive disorder, social anxiety disorder, and post-traumatic stress disorder, according to the U.S. Department of Health and Human Services. Each has its own distinct symptoms.

  7. 7

    Anxiety disorders are caused by environmental factors, such as a previous traumatic event.

    Correct Answer: False

    False - Anxiety disorders are thought to be caused by a combination of factors, including genetics, brain chemistry, personality, and life events, according to the Anxiety and Depression Association of America.

  8. 8

    Men are more likely to have an anxiety disorder than women.

    Correct Answer: False

    False - Anxiety disorders are more common in women. According to the Anxiety and Depression Association of America, women are twice as likely to have an anxiety disorder as men. Anxiety disorders also tend to show up earlier in women than in men.

  9. 9

    Feeling anxious is always a sign of an anxiety disorder.

    Correct Answer: False

    False - Feeling anxious occasionally is normal according to the National Institute of Mental Health. You might be anxious when faced with a test, a difficult situation or an important decision. These feelings usually go away once the situation has resolved. When you have an anxiety disorder, the anxiety doesn't go away, gets worse, or you might feel anxious even though the situation doesn't call for it.

  10. 10

    Treatment for anxiety includes:

    Correct Answer: All of the above

    4 - All of the above - There are different approaches to treating anxiety and what works for one person might not work for someone else. The most common types of treatment include cognitive behavioral therapy, psychotherapy, and medication, according to the Anxiety and Depression Association of America.