How Much Do You Know About Pityriasis Rosea?

Allison Tsai | Feb 5th 2013 Oct 10th 2017

1 of 9
The rash typically begins with a “mother patch” that lasts for about two weeks.
  1. 1 True
  2. 0 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

This patch will be the only rash on the skin for two week, at which point “daughter patches” will begin to appear. The patch can get large and will feel scaly. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. The rash typically begins with a “mother patch” that lasts for about two weeks.

    Correct Answer: True

    This patch will be the only rash on the skin for two week, at which point “daughter patches” will begin to appear. The patch can get large and will feel scaly. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

  2. “Daughter patches” will only form near the “mother patch.”

    Correct Answer: False

    The daughter patches will be smaller, but can appear on the chest back, abdomen, arms and legs. It can even develop on the face, neck or inside the mouth. Sometimes the patches form a Christmas tree pattern. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

  3. The patches will always itch.

    Correct Answer: False

    The patches will itch in about 50 percent of people who have Pityriasis rosea. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

  4. Anyone can get pityriasis rosea.

    Correct Answer: True

    Although people of all ages and skin colors can get it, it is more likely to occur in people between the ages of 10 and 35 years of age, and during pregnancy. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

  5. Allergies are the cause of pityriasis rosea.

    Correct Answer: False

    No one knows what causes it, but it is definitely not an allergy. It’s also not caused by fungi or bacteria. It’s possible that a virus may be the cause, but more research is necessary. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

  6. The rash is not contagious.

    Correct Answer: True

    Pityriasis rosea cannot be spread from person to person. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

  7. There is no treatment for this rash.

    Correct Answer: True

    The rash will usually go away on its own in six to eight weeks. However, if there is unbearable itching, a dermatologist will prescribe something to relieve the itch. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

  8. It’s best to wash the area with hot water.

    Correct Answer: False

    It’s best to use lukewarm water for your shower or bath, because when the skin beomes overheated it worsens the rash. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)

  9. Most people will have recurring outbreaks of pityriasis rosea.

    Correct Answer: False

    Actually, most people will never have another outbreak. Source: [American Academy of Dermatology](http://www.aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/pityriasis-rosea/pityriasis-rosea)