How much do you know about substance abuse?

Amanda Page | May 3rd 2012 Oct 10th 2017

1 of 10
Which is an accurate estimate of the overall costs of substance abuse a year in the United States?
  1. 1 $600 Billion
  2. 0 $45 Billion
  3. 0 $235 Billion
  4. 0 None of the above
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

That is a [huge amount of money](http://www.drugabuse.gov/publications/infofacts/understanding-drug-abuse-addiction) which includes health costs, crime costs, and productivity costs.  Approximately $181 billion for illegal drugs, $193 billion for tobacco products, and $235 billion for alcohol.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Which is an accurate estimate of the overall costs of substance abuse a year in the United States?

    Correct Answer: $600 Billion

    That is a [huge amount of money](http://www.drugabuse.gov/publications/infofacts/understanding-drug-abuse-addiction) which includes health costs, crime costs, and productivity costs.  Approximately $181 billion for illegal drugs, $193 billion for tobacco products, and $235 billion for alcohol.

  2. Which of the following can result from the destruction of drug abuse and addiction?

    Correct Answer: All of the above

    And these are only a few examples of destruction that frequently accompany substance abuse.  Others include: homelessness, failure in school, legal troubles, and death.

  3. True or False: Addiction is a chronic brain disease that causes compulsive drug use, despite consequences to the user.

    Correct Answer: True

    Addiction is indeed chronic, and also often results in frequent relapses.  While the decision to take drugs is voluntary, the brain changes that occur as a result of substance abuse challenge a person's self-control and ability to resist the temptation to abuse drugs and alcohol.

  4. Which of the following is the most effective way to treat addiction and substance abuse?

    Correct Answer: medications and behavioral therapy

    A combination of treatment including medication and therapy is the most effective approach to treating addiction. Individualized treatment plans for specific addictions, psychiatric tendencies, social problems, and medical concerns can lead to lifelong recovery.

  5. True or False: Addiction relapses indicate treatment failure .

    Correct Answer: False

    Addiction is similar to other chronic illnesses including asthma, diabetes, and heart disease in the sense that it can be successfully manged however relapse is always a concern.  A relapse doesn't mean the person resisted treatment, but that treatment should be reinstated and that other treatment options may needed.

  6. Which of the following describes how drugs effect the brain:

    Correct Answer: Both A & B

    Methamphetamine can cause nerve cells to release excessive amounts of dopamine causing a disfunction in the brain regions that control movement, emotion, motivation, and pleasure.  The overstimulation of the "reward system" which is usually linked to eating and emotional bonding, teaches the brain to repeat drug use as a form of rewarding behavior.

  7. True or False: Biology can be a factor in whether or not someone has an addiction?

    Correct Answer: True

    A person's genes, in combination with environmental influences, account for about half of their risk of developing addictions.

  8. Which of the following is NOT a risk factor of addiction?

    Correct Answer: Diet

    There is no research to support that diet has an impact on the developmental risk of addiction or substance abuse.  Gender and ethnicity do play a role in increasing the risk of addiction.

  9. True or False: Environmental factors contribute to the risk of having an addiction?

    Correct Answer: True

    Socioeconomic status, quality of life, upbringing, sexual abuse, peer pressure, and stress are all environmental factors of whether a person is at an increased risk of developing an addiction.

  10. True or False: The earlier age that drug abuse occurs contributes to the severity of the addiction or substance ause.

    Correct Answer: True

    Develpmental stages of the brain such as decision making and risk-taking can be severly impacted by drug abuse resulting in a stronger addiction and more difficult road to recovery.