How Much Do You Know About Your Eye Check-Up?

Yumhee Park | March 25, 2016 Nov 27, 2014

1 of 11
How often should healthy adults under 40 have their eyes checked?
  1. 0 Annually.
  2. 0 Bi-Monthly.
  3. 0 Every four years.
  4. 1 Every two years.
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

The correct answer is 4 – for most healthy adults with no family history of vision problems or eye disease, every two years is the general recommendation. However, with increased use of computers and phones, it might be best to get your eyes checked every year, especially if you are a regular contact lens wearer.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. How often should healthy adults under 40 have their eyes checked?

    Correct Answer: Every two years.

    The correct answer is 4 – for most healthy adults with no family history of vision problems or eye disease, every two years is the general recommendation. However, with increased use of computers and phones, it might be best to get your eyes checked every year, especially if you are a regular contact lens wearer.

  2. How often should older adults, around 60 years old, have their eyes checked?

    Correct Answer: Annually.

    The correct answer is 1 – by 60, an individual is at an increased risk of developing several vision problems, so it is recommended that they get regular check-ups annually.

  3. What should you bring to your eye exam?

    Correct Answer: All of the above.

    The correct answer is 4 – in order for your eye doctor to have the most comprehensive background about you, it is important to bring all of the above stated answers. Also, don't forget to bring any specific questions you might have!

  4. What does a reading chart test?

    Correct Answer: Visual acuity.

    The correct answer is 1 – reading charts are used to measure visual acuity. This measurement evaluates how clearly and sharply each eye is seeing. Normal distance visual acuity is 20/20.

  5. What is an extraocular movement test?

    Correct Answer: A test that measures the muscles that control eye movement.

    The correct answer is 4 – an extraocular movement test measures how the eye moves. Your doctor will usually move a pen or small object in different directions of your gaze. Through this test, restrictions, weaknesses, or poor tracking of visual objects are found.

  6. What do pupillary tests reveal?

    Correct Answer: Overall health of the eyes and body, including neurological problems.

    The correct answer is 3 – pupillary tests reveal overall health of the eyes and body and can analyze the nerves that control the pupil. This test is usually done by shining a bright light toward one or both of the eyes, focusing on one eye or swinging back the light to study the way the pupils change to the light.

  7. The cover test is performed to measure how well your eyes work together.

    Correct Answer: True

    The cover test is usually done by allowing the individual to focus on a near or distant object and covering one eye, pausing and uncovering it to evaluate how it refixates on the target.

  8. A refraction test is a specialized test used to test only for astigmatism.

    Correct Answer: False

    Refraction tests measure astigmatism along with nearsightedness, farsightedness, or presbyopia.

  9. Cataracts can be diagnosed using which test?

    Correct Answer: Slit lamp exam.

    The correct answer is 3 – a slit lamp exam is done by using an instrument called a slit lamp to examine the front and back of your eye to evaluate the overall health of the eye by studying each part of your eye. Cataracts are diagnosed using this exam.

  10. Why is testing for eye pressure important?

    Correct Answer: Because if your eye pressure is higher than normal, you are at risk for developing glaucoma.

    The correct answer is 1 – make sure to ask your doctor to perform an eye pressure test, or a tonometry test, to ensure your eye pressure levels are normal. If left untreated, high eye pressure can cause glaucoma and permanent vision loss.

  11. Getting your pupils dilated with special eye drops is an optional part of a comprehensive eye exam and should be done only about every couple of years.

    Correct Answer: False

    The test that dilates your pupils is called a dilated fundus examination and is a crucial part of any comprehensive eye exam because it increases the size of the pupil, giving the doctor a larger window in which to inspect internal eye health. The doctor can examine all parts of the eye much more comprehensively and many eye diseases can be detected through this test.