How much do you know about your workout?

Sara Suchy | Apr 20th 2012 Oct 10th 2017

1 of 11
True or False: Exercise releases endorphins in the brain, altering moods.
  1. 1 True
  2. 0 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Physical activity does improve mood, psychological well-being and self-esteem.  Plus, it is likely to decrease mild anxiety, depression and stress, which are some of the negative feelings that precede a laps in healthy eating. Use exercise as a way to circumvent this destructive cycle.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. True or False: Exercise releases endorphins in the brain, altering moods.

    Correct Answer: True

    Physical activity does improve mood, psychological well-being and self-esteem.  Plus, it is likely to decrease mild anxiety, depression and stress, which are some of the negative feelings that precede a laps in healthy eating. Use exercise as a way to circumvent this destructive cycle.

  2. True or False: Exercise enhances high-density lipoproteins (HDL) levels, which improves health.

    Correct Answer: True

    If you are exercising primarily for reasons related to health it is important to note that exercise can increase high-density lipoproteins, an effect that reduces cardiovascular health.

  3. True or False: Past exercise experiences have no effect on present experiences.

    Correct Answer: False

    Prior negative experiences with exercises can be a major barrier to regular activity. Unpleasant memories such as being teased by peers, poor performance and other negative connotations can discourage people from exercising. Try developing a list of the costs and benefits of exercise as you see them.  The more value you attach to your workouts, the more likely you will integrate them into your life.

  4. True or False: Exercise helps keep lost weight off.

    Correct Answer: True

    Exercise is the single best predictor of long-term weight maintenance.

  5. True or False: Exercise plays a significant role in initial weight loss.

    Correct Answer: False

    Exercise has a modest effect on initial weight loss. Dietary programs, exercise and a combination of diet and exercise all produce short-term effects on weight loss.  Exercise can certainly compliment a diet program and should be part of every wellness plan.

  6. Low to moderate activity, such as walking or biking leads to:

    Correct Answer: Decreased food intake

    Increasing activity to low or moderate intensity decreases food intake and body weight.

  7. Vigorous exercise leads to:

    Correct Answer: Increased food intake and stable body weight

    More vigorous exercise will often lead to an increase in food intake and a stable body weight.  You will eat more because your body burns more calories and needs more calories to keep functioning at an optimal level.

  8. Women who exercise tend to compensate by:

    Correct Answer: Increasing their food intake

    Studies have found that exercising women make compensatory increases in their food intake but men do not. They will often justify treats with the mental reminder that they worked out that day (or plan to work out that day). This may result in weight gain.

  9. A person who believes the 'no pain, no gain' mentality is likely to:

    Correct Answer: Get an injury, drop out or both

    High intensity exercise can work for a while, but it is likely the person will burn out after a short amount of time.  Moderate-intensity activities may promote better initiation and maintenance of exercise than more intensive programs, which makes it a better choice for those hoping to establish a lasting fitness routine.

  10. Consistent exercisers tend to:

    Correct Answer: Stick to a set time and place to exercise consistently

    There is no wrong time of day to exercise.  People who consistently exercise tend to gravitate toward the early hours of the morning, but what is important is that you make the time and stick to it no matter when that time may be.

  11. The most important facet of exercising to improve health is:

    Correct Answer: Consistency

    There is substantial evidence that regular physical activity is associated with good health.  Even modest levels of exercise are sufficient for significant health benefits. The question to ask yourself before you start a fitness routine is, "Will I be doing this a year from now" and chose activities that are enjoyable in the long-run. It is better to walk once a week than to jog 2 miles every day and stop entirely.