How Well Are You Managing Your Eczema?

Eileen Bailey | Feb 2, 2018 Jan 24, 2018

1 of 9
The best way to bathe when you have eczema is:
  1. 1 Short baths/soaks in warm water
  2. 0 Long baths so you can soak in the water a long time
  3. 0 Scrubbing to get off dry skin
  4. 0 Using hot water
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

1 — According to the National Eczema Foundation, you should bathe or shower in lukewarm water for 10 to 15 minutes when you have eczema. They recommend at least one bath or shower per day, in lukewarm water, using a gentle cleanser. In addition, avoid scrubbing your skin.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. 1

    The best way to bathe when you have eczema is:

    Correct Answer: Short baths/soaks in warm water

    1 — According to the National Eczema Foundation, you should bathe or shower in lukewarm water for 10 to 15 minutes when you have eczema. They recommend at least one bath or shower per day, in lukewarm water, using a gentle cleanser. In addition, avoid scrubbing your skin.

  2. 2

    What is one of the most important ways to control eczema:

    Correct Answer: Moisturize

    3 — Moisturize. People with eczema have poor outer skin function, according to the American Academy of Dermatology. This causes their skin to have trouble retaining moisture. Applying moisturizer, especially after a bath, helps prevent moisture loss and provides a protective layer to help keep bacteria and viruses off the skin.

  3. 3

    The following can trigger eczema:

    Correct Answer: All of above

    5 — All of the above. Everyone has different triggers for eczema, but some common triggers including sun exposure, stress, sweating, harsh detergent, metals, fragrances, antibacterial ointments, and household chemicals, according to the National Eczema Foundation. Keep a diary of your eczema symptoms and possible triggers to help reduce flares.

  4. 4

    Which type of clothing is best to wear when you have eczema:

    Correct Answer: Cotton to allow your skin to breathe

    2 – Although everyone with eczema is different, many people find cotton clothing and bedding preferable according to the National Eczema Society. Cotton allows the skin to breathe and is smooth on the skin. Look out for rough seams and edges. Many people prefer 100 percent cotton however, some people find that cotton blends work as well. Other fabrics to look for include silk and linen.

  5. 5

    All children with eczema grow out of it by the time they are teenagers:

    Correct Answer: False

    False: About two-thirds of children with eczema grow out of it, according to the University of Iowa Stead Family Children’s Hospital. Some do continue to have bothersome symptoms in adulthood and many continue to have a tendency toward dry skin.

  6. 6

    You should gently rub or scratch eczema when it itches:

    Correct Answer: False

    False: Scratching or rubbing eczema can make it worse, according to FamilyDoctor.org. Instead, use cold compresses on the affected area and be sure to apply a thick, creamy moisturizer.

  7. 7

    Eczema is a mild condition and can always be treated at home:

    Correct Answer: False

    False: There are over-the-counter treatments and home remedies for eczema, such as warm baths, ointments, and cool compresses. If eczema is severe, and these treatments do not provide relief, you should contact your doctor. Other reasons to contact your doctor for eczema symptoms, according to Seattle Children’s Hospital, include itching that continues to be severe after using steroid cream for two days, if the area is infected or painful to touch, there is spreading redness, oozing scabs, and fever. Any time over-the-counter methods fail to control eczema, you should contact your doctor.

  8. 8

    Symptoms of eczema include:

    Correct Answer: All of the above

    5 — All of the above. Eczema is a skin condition that is characterized by itching, redness, and scaly rashes. It can cause blisters, which can ooze and crust, according to the American College of Allergy, Asthma and Immunology.

  9. 9

    People with active eczema should be kept away from other people in order to avoid spreading it:

    Correct Answer: False

    False: Eczema is not contagious, according to the National Eczema Foundation. While the exact causes are unknown, it is thought to be caused by a combination of genetic and environmental factors.