How Well Do You Understand Breast Cancer?

JHo | Aug 26th 2014 Apr 10th 2017

1 of 8
Breast lumps are usually a sign of breast cancer.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

While a breast lump can be cancerous, most abnormalities felt in the breast are non-cancerous cysts. Regardless, it is best to call your doctor to have it checked.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Breast lumps are usually a sign of breast cancer.

    Correct Answer: False

    While a breast lump can be cancerous, most abnormalities felt in the breast are non-cancerous cysts. Regardless, it is best to call your doctor to have it checked.

  2. A rash on the breast can be a sign of cancer.

    Correct Answer: True

    A rash on the breast may indicate inflammatory breast cancer, which is a very serious condition. However, this is rare, and a rash is usually non-cancerous. If you see a rash, check with your doctor just to be safe.

  3. Having two alcoholic drinks per day is enough to increase risk of breast cancer.

    Correct Answer: True

    Studies have shown that a woman’s risk of developing breast cancer may increase by as much as 41 percent if she has two to five alcoholic drinks per day.

  4. By making the right lifestyle choices, women can prevent breast cancer.

    Correct Answer: False

    Certain lifestyle choices, such as exercising, not smoking and eating a healthy diet, may help reduce risk of breast cancer. However, both healthy people and relatively unhealthy people can be diagnosed, and the exact causes of breast cancer remain unknown.

  5. Breast cancer is fatal.

    Correct Answer: False

    Statistics show that about 80 percent of women who are diagnosed with breast cancer live for at least five years, and most women live longer.

  6. Over time, breast cancer can spread into the lungs.

    Correct Answer: True

    Breast cancer can spread into the lungs, liver, brain, bones, chest wall and lymph nodes. If the cancer spreads from the breast to other areas of the body, the cancer is referred to as metastatic breast cancer.

  7. Mastectomy is the most effective treatment for breast cancer.

    Correct Answer: False

    Under certain circumstances, women with breast cancer may choose to have a mastectomy—total removal of a breast—or a lumpectomy—a breast-conserving surgery—followed by radiation; in many cases, both surgeries are equally effective.

  8. Women should begin getting mammograms starting at age 50.

    Correct Answer: False

    Most health care professionals say that women should start getting annual mammogram screenings at age 40, and even earlier if the woman has known risk factors for breast cancer.