Is it a Cold? The Flu? Allergies? Bronchitis?

Stephanie Stephens | Oct 9, 2012 Jan 10, 2018

1 of 9
You just want to scratch, but the places that itch aren't really very 'scratchable.' Eyes and even nose tend to itch more if you have:
  1. 0 A cold
  2. 1 Allergies
  3. 0 Flu
  4. 0 Bronchitis
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

The correct answer is 2 - You're experiencing an allergic response to allergens in the environment.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. 1

    You just want to scratch, but the places that itch aren't really very 'scratchable.' Eyes and even nose tend to itch more if you have:

    Correct Answer: Allergies

    The correct answer is 2 - You're experiencing an allergic response to allergens in the environment.

  2. 2

    ‘Achoo!’ You're sneezing frequently and maybe not so delicately after all. What's causing you to sneeze so much and keep running for those tissues?

    Correct Answer:

    The correct answer is 2 - Your allergies are likely at play here, but, yes, this could also be a symptom of a cold.

  3. 3

    You're congested, your nasal discharge is thick and green, your face, teeth, and head hurt, and you're coughing at night. You may also have bad breath. According to Nicklaus Children's Hospital in Miami, you may have:

    Correct Answer: Sinusitis

    The correct answer is 3 - Before you got sinusitis, you may have had a cold which didn't get better or even got worse after approximately a week.

  4. 4

    Your symptoms seem to appear or get worse only during certain times of the year — and don't occur just once but repeatedly. You probably have:

    Correct Answer: Allergies

    The correct answer is 2 - You have seasonal allergies or allergic rhinitis. You develop respiratory issues when you're exposed to allergens, or tiny particles in the air. These problems include itching or eyes or nose, sneezing, runny nose, mucus dripping down your throat and a stuffy nose or nasal congestion. Triggers can include pollen from weeds, grass and trees. Molds and fungi can also ratchet up allergy symptoms, says UpToDate

  5. 5

    The stuff that comes out of your nose says a lot about what you have, says Stanford University. When your mucus starts out with a white color and turns yellow as it thickens before clearing up completely, you probably have:

    Correct Answer: A cold

    The correct answer is 3 - People with allergies tend to have clear, watery discharge all the time.

  6. 6

    You have a fever in the range of 100-102°F. Your body aches in ways you didn't know it could, you're very fatigued, you have a headache, and your cough is sometimes severe. Sounds like you have:

    Correct Answer: Flu

    The correct answer is 3 - If symptoms become severe, you’re not improving at the rate you feel you should or just feel like you need help, see your doctor as soon as possible. You could develop bronchitis or worse, pneumonia — which could be very serious.

  7. 7

    You're coughing and mucus comes up. You wheeze, have shortness of breath, maybe even a low fever — and your chest may be tight. You may have had a virus and now you're not sure what you have. It is actually:

    Correct Answer: Bronchitis

    The correct answer is 4 - Bronchitis may be acute, says UpToDate, which involves the large airways and does not indicate pneumonia or chronic obstructive pulmonary disease (COPD). It may also be defined as chronic, with a cough you have for at least three months in each of two successive years.

  8. 8

    You're sneezing with that annoying stuffy, runny nose. You have a sore throat and a cough, and your chest is uncomfortable, but it's not awful. You could have a slight fever. This all came on pretty quickly, symptoms worsened, but this has hung around now for more than a week. You probably have:

    Correct Answer: A cold

    The correct answer is 3 - The National Institutes of Health (NIH) say you could also have a headache, be slightly achy, and feel tired.

  9. 9

    The influenza or flu virus lives in respiratory secretions of infected people, says UpToDate. It's important to know how to protect ourselves. How does the virus "reach us?"

    Correct Answer: All of the above.

    The correct answer is 5 - Now you know why it's so important to avoid close contact, stay home if you have the flu, cover your mouth and nose, wash hands or use alcohol-based sanitizers, don't touch your eyes, nose, or mouth.