Is Your Migraine Doctor Right for You?

Teri Robert | May 8th 2012 Oct 10th 2017

1 of 10
Does your doctor listen to you?
  1. 1 Yes.
  2. 0 No.
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Just as our doctors expect us to listen respecfully to them, they should listen respectfully to us.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Does your doctor listen to you?

    Correct Answer: Yes.

    Just as our doctors expect us to listen respecfully to them, they should listen respectfully to us.

  2. Are you comfortable asking your doctor questions?

    Correct Answer: Yes.

    Research has shown that pateints who are educated about their health conditions have better outcomes. Asking questions helps us become better educated. It's essential that we're comfortable asking questions.

  3. Does your doctor fully explain any medications he prescribes for you, including potential side effects?

    Correct Answer: Yes.

    This is crucial. If your doctor hands you a prescription with out discussing what the medication is supposed to do, what to expect, and what the potential side effects could be, stop him and ask him.

  4. Is your doctorr open to treatment suggestions you make?

    Correct Answer: Yes.

    Optimal health care is achieved onlyy when patients and doctors work together as treatment partners in an atmosphere of mutual respect. Listening doesn't mean he's always going to agree that treatment is right for you, but he should at least be willing to listen objectively and discuss it.

  5. Does your doctor consider your family medical history as well as your own?

    Correct Answer: Yes.

    Migraine as well as many of the conditions that tend to be comorbid to Migraine (depression, heart disease, and others) have a hereditary component. Family medical history is important.

  6. If your doctor doesn't kow something, will he or she admit it?

    Correct Answer: Yes.

    This is a sign of a good doctor. A good doctor will tell you when he or she doesn't know something, then consult with other doctors.

  7. Under normal circumstances, does your doctor spend enough time with you?

    Correct Answer: Yes.

    Emerbencies and unusual circumstances can always arise, but barring those, our doctors should schedule enough time with us to address our needs and concerns.

  8. Does your doctor have a contingency plan for after-hours emergencies?

    Correct Answer: Yes.

    Our doctors should work with us to have plans for Migraines or headaches that spiral out of control evenings, weekends, holidays, and other times when they're not in the office. Don't forget to ask about this before you have an emergency.

  9. Does your doctor make an effort to educate you about your health?

    Correct Answer: Yes.

    We have to make treatment decisions for ourselves every time we have a Migraine or headache - what to take, when to take it, and so on. We can't call our doctors every time we have a Migriane, so it's important that we learn about our Migraines or headaches. Patient education is sometimes overlooked in today's busy doctor's offices.

  10. Is your doctor's staff helpful and respectful?

    Correct Answer: Yes.

    If you have problems wiith your doctor's staff, calmly and poliitely let him or her know. If you don't, the problem may go unnoticed.