Is Your Psoriasis Treatment Working?

Gina Battaglia | Dec 19, 2017

1 of 10
How much of the skin on your head and neck is affected by redness, thickening, or scaling?
  1. 0 None
  2. 1 Less than 10 percent
  3. 2 10-29 percent
  4. 3 30-49 percent
  5. 4 50-69 percent
  6. 5 70-89 percent
  7. 6 Nearly all

Your Results

  • Low
  • Medium
  • High
  • 0

    Your psoriasis is reasonably well-controlled

    Your symptoms appear to be reasonably well-controlled and have minimal effect on your daily living activities. However, consider talking with your doctor if you feel that your condition has worsened over the past few months or has interfered with your work, social, or recreational activities. You and your doctor may consider reassessing your score in the future to ensure that your current treatment plan is optimal.

  • 15

    Your psoriasis is a moderate burden on your daily life

    Your psoriasis has some effect on your ability to carry out daily living activities and is likely causing you moderate discomfort. You may also be experiencing symptoms in your eye or joints that could be irreversible if untreated. It is important to communicate with your doctor about your symptoms and how they interfere with your daily living. You and your physician may consider discussing different treatment options that may be more effective for your current condition.

  • 29

    Your psoriasis is significantly interfering with your daily life

    Your psoriasis is causing you noticeable discomfort and is having a significant effect on your ability to perform daily living activities. You may also be at high risk for, or currently experiencing, symptoms in your eye or joint that could be irreversible if untreated. A consultation with your physician should be initiated to improve symptom management and optimize your treatment plan, with a focus on the items above in which you scored poorly.

  1. 1

    How much of the skin on your head and neck is affected by redness, thickening, or scaling?

    Correct Answer: Nearly all

    The proportion of your head and neck affected by psoriasis often is used to assess the severity of your case and how well you are responding to treatment. Psoriasis that affects a large area is associated with suboptimal control.

  2. 2

    How much of the skin on your upper extremities (shoulders, arms, and hands) is affected by redness, thickness, or scaling?

    Correct Answer: Almost all

    The proportion of areas affected by psoriasis on your upper extremities (shoulders, arms, and hands) is often used to assess the severity of your case and how well you are responding to treatment. Psoriasis that affects a large area is associated with suboptimal control.

  3. 3

    About how much of the skin on your trunk (back and chest) is affected by redness, thickness, or scaling?

    Correct Answer: Most of it

    The proportion of areas affected on the trunk (back and chest) is often used to assess the severity of your psoriasis and how well you are responding to treatment. Psoriasis that affects a large area is associated with suboptimal control.

  4. 4

    About how much of your lower extremities (legs and feet) is affected by redness, thickness, or scaling?

    Correct Answer: Almost completely affected

    The proportion of areas affected on the lower extremities (legs and feet) is often used to assess the severity of your psoriasis and how well you are responding to treatment. Psoriasis that affects a large area is associated with suboptimal control.

  5. 5

    Over the past week, how much have you experienced itching, soreness, pain, or stinging related to your psoriasis?

    Correct Answer: A little

    The frequency and severity with which you experience itching, soreness, pain, or stinging often indicates disease activity and how much it's interrupting your daily life. Frequent and/or severe itching, soreness, pain, or stinging indicates that symptoms of psoriasis are not being effectively managed and that you should discuss a potential change in treatment with your doctor.

  6. 6

    Over the past week, how much has your psoriasis affected your ability to work or study?

    Correct Answer: A little

    The degree to which psoriasis affects your ability to work or study can indicate disease activity. Severe difficulty indicates your condition may not be managed as well as it could be, and you should consider talking with your doctor about alternate strategies to manage your psoriasis.

  7. 7

    Over the past week, how much has your psoriasis affected your social, leisure, and sporting activities?

    Correct Answer: A little

    The degree to which psoriasis affects your ability to participate in social, leisure, or sporting activities can indicator of disease activity. If you're having trouble playing sports, enjoying time with friends or pursing hobbies, your psoriasis may not be managed optimally. Talk with your doctor about alternative management strategies.

  8. 8

    Over the past week, how much work has your treatment been? For example, did it make your home messy or take an excessive amount of time?

    Correct Answer: A little difficult

    Some topical therapies, such as coal tar, can be messy and others, such as UVB phototherapy performed in an outpatient clinic, can be time-consuming. You may find that messy and/or time-consuming treatments are eventually too difficult to maintain long-term. Therefore, patients who find that it is difficult to maintain their current management regimen may want to discuss more convenient options.

  9. 9

    Have you experienced any symptoms in your eyes (e.g., dryness, redness, or tearing) or joints (e.g., pain, stiffness, swelling, or tenderness)?

    Correct Answer: Yes

    Psoriasis can affect the different parts of the eye as well as the joints, tendons, and ligaments. Eye and/or joint changes may be irreversible if untreated; therefore, it's essential to identify and manage changes early.

  10. 10

    Over the past week, how severe has your psoriasis been compared to the worst state of your condition in the past?

    Correct Answer: Much better than the worst state

    Worsening symptoms indicate your current management strategy is suboptimal. If your psoriasis is worse than ever before, talk with your doctor to explore changes in how to manage your condition.

More on this topic

12 Tips for Choosing Bedding When You Have Psoriasis

Casey Nilsson

Living With Psoriasis: Memo to Me

3 Ways to Get Involved With the NPF

Julie Cerrone Croner

Psoriasis Is More Severe in Men

Eileen Bailey

Is Getting a Tattoo Safe When You Have Psoriasis?

Eileen Bailey

3 Benefits of Weight Loss on Psoriasis

Gabe Horwitz

What You Need to Know About Genital Psoriasis

Eileen Bailey

7 Psoriasis-related Events You Should Know About

Alisha Bridges

9 Psoriasis Role Models You Should Know

Alisha Bridges

What Are Gluten Free Options for Psoriasis?

Julie Cerrone Croner

My Story: Psoriasis

Getting a Better Night's Sleep with Psoriasis

Joni Kazantzis

7 Ways to Manage Stress with Psoriasis

Jacqueline Ho

Common Psoriasis Misconceptions

Jacqueline Ho

Living Well with Psoriasis

Amy Tudor

Confessions of a Psoriasis Sufferer

Alisha Bridges

How Fall Weather Affects Your Skin

Eileen Bailey

Psoriasis and Insomnia: The Link Between the Two, and How to Fight It

Martin Reed

What Is Nail Psoriasis

Eileen Bailey

Tips for a Gluten Free Diet with Psoriasis

Alisha Bridges

Starting Biologics for Psoriasis

Sabrina Skiles

Coping with the Emotions of Psoriasis

Joni Kazantzis

Psoriasis and Warm Weather

Eileen Bailey

10 Signs It's Time to See a Dermatologist

Eileen Bailey

A Psoriasis Treatment Quiz

Alisha Bridges

What to Know About Biologics

Allison Bush

Clear Skin Brings New Fears

Alisha Bridges

What Do You Know About Psoriasis?

Jacqueline Ho

Psoriasis in African Americans

Eileen Bailey

Lifestyle Tips for Living with Psoriasis

Amanda Page

Why You Should Check Blood Pressure

Eileen Bailey

A Personal Story of Psoriasis

Allison Tsai

Psoriasis Care During the Winter

Eileen Bailey

How Stress Affects Psoriasis

Eileen Bailey

Scalp Psoriasis: How to Treat this Tricky Area

Heather Durocher

Foods to Avoid When Living with Psoriasis

Julie Cerrone Croner

How to Navigate Step Therapy — Or Avoid It Altogether

Alisha Bridges

How Can Biologics Help Psoriasis?

Jack Huber

Hitting the Bullseye With Your Psoriasis Treatment

National Psoriasis Foundation

How to Keep Yourself Well-Groomed With Psoriasis

National Psoriasis Foundation

Bridging the Patient-Physician Divide

National Psoriasis Foundation

9 Questions You Must Ask When Considering Psoriasis Treatment Options

Alisha Bridges

Why Isn't Your Treatment Working? Three Mistakes You May be Making.

Alisha Bridges