Is Your Psoriatic Arthritis Treatment Working?

Gina Battaglia | Dec 19, 2017

1 of 10
Over the past 6 weeks, how severe have your joint pain, swelling, stiffness, and/or mobility limitations been?
  1. 0 Not at all
  2. 1 Mild; does not limit my normal activities
  3. 2 Moderate; limits my daily activities somewhat
  4. 3 Severe; significantly limits my daily activities

Your Results

  • Low
  • Medium
  • High
  • 0

    Your psoriatic arthritis is reasonably controlled

    Your symptoms of psoriatic arthritis appear to be under reasonable control and have minimal effect on your daily living activities. However, it is important to talk with your doctor if you feel that your condition has intensified over the past few months or has interfered with your work, social, or recreational activities. You and your doctor may consider reassessing your score in the future to ensure that your current treatment plan is optimal.

  • 6

    Your psoriatic arthritis is having a moderate burden on your daily living activities

    Your psoriatic arthritis has some effect on your ability to live your daily life and is likely causing you moderate discomfort. You may also be experiencing changes outside of your joints, such as nail or eye symptoms. It is important to let your doctor know your symptoms and difficulties performing tasks to determine whether they are related to your psoriatic arthritis or a different condition. You and your physician may consider discussing different treatment options that may be more effective for your current condition.

  • 10

    Your psoriatic arthritis has a significant effect on your activities of daily living

    Your psoriatic arthritis is causing you significant pain and is making it significantly difficult to perform daily tasks. You are likely also experiencing multiple symptoms beyond the joints and muscles, such as nail and eye symptoms. You should consult with your physician to better manage your symptoms and optimize your treatment plan, with a focus on the items above that are challenging you the most.

  1. 1

    Over the past 6 weeks, how severe have your joint pain, swelling, stiffness, and/or mobility limitations been?

    Correct Answer: Severe; significantly limits my daily activities

    Psoriatic arthritis is characterized by joint pain, swelling, stiffness, and/or limited mobility. Severe pain that significantly limits your daily activities may indicate that management of your psoriatic arthritis is suboptimal.

  2. 2

    Do you currently have symptoms of psoriasis or have you been diagnosed with psoriasis?

    Correct Answer: Yes, I have been diagnosed with psoriasis

    About 60 to 80 percent of people living with psoriatic arthritis have a history of psoriasis symptoms (often within the past decade, but sometimes as long as 20 years prior). A small proportion of patients show signs of psoriatic arthritis prior to the onset of psoriasis, and psoriasis and psoriatic arthritis may be present at the same time in a small group of patients.

  3. 3

    If you're not currently living with or have a history of psoriasis, do you have a parent, sibling, uncle, aunt, grandparent, or half-sibling with psoriasis?

    Correct Answer: Yes, I have at least one family member with a history of psoriasis

    Even if you don't have a history of psoriasis, you're at increased risk for psoriatic arthritis if one or more first-degree (e.g., parent or sibling) or second-degree (uncle, aunt, grandparent, or half-sibling) relatives have a history of psoriasis.

  4. 4

    Do you have, or have you had, swelling of your fingers and/or toes that gives them a sausage-like appearance?

    Correct Answer: Yes

    About one-third of people with psoriatic arthritis have swelling of the fingers and/or toes. The swelling occurs throughout the entire digit, giving the fingers or toes a sausage-like appearance. Presence of this swelling may indicate that your psoriatic arthritis could be better managed.

  5. 5

    Do you have any fingernails or toenails that are brittle; prone to cracking; have pits or dents; or have excess thickening between the free nail edge and fingertip skin, or painless separation of the nail from the nail bed?

    Correct Answer: Yes

    Nail changes occur in a large proportion of people living with psoriatic arthritis and may be a solitary symptom, although most people with nail changes also have skin manifestations of psoriasis.

  6. 6

    Do you have swelling at sites where the tendon or ligament attaches to the bone (e.g., the connection between the Achilles tendon and the heel bone) that makes it difficult or painful for you to walk?

    Correct Answer: Yes

    Swelling at sites where the tendon or ligament attaches to the bone is a common symptom of psoriatic arthritis. Additionally, some evidence suggests that heel pain may predict the future development of psoriatic arthritis. Therefore, such swelling may suggest active psoriatic arthritis.

  7. 7

    Have you ever received an antibody blood test for rheumatoid arthritis?

    Correct Answer: No

    Symptoms of psoriatic arthritis and rheumatoid arthritis can be similar, particularly if you have a history of psoriasis and rheumatoid arthritis. Antibody blood tests are usually ordered to help rule out rheumatoid arthritis as a cause of joint pain and swelling, although negative antibodies alone are usually insufficient to rule out rheumatoid arthritis.

  8. 8

    Do you have chronic pain in your lower back, hips, and/or buttocks that worsens when walking or standing for extended periods of time; when you transition from sitting or standing; or when you climb stairs?

    Correct Answer: Yes

    Inflammation of the sacroiliac joint, which connects the bottom of the spine with the pelvis, is common with a certain subtype of psoriatic arthritis. Therefore, chronic pain in the lower back, hip, or buttocks may indicate psoriatic arthritis that is not well controlled.

  9. 9

    Have you experienced any symptoms in your eyes (e.g., dryness, redness, blurred vision, light sensitivity, tearing, or dark floating spots)?

    Correct Answer: Yes

    Eye symptoms may occur in approximately 30 percent of people with psoriasis and may include dryness, redness, or tearing. Inflammation of the middle layer of the eye has been associated with psoriatic arthritis and is characterized by redness, pain, light sensitivity, blurred vision, and dark floating spots in the field of vision.

  10. 10

    Is your joint pain asymmetrical (e.g., one knee is more swollen and painful than the other) or symmetrical (e.g., both knees are equally swollen)?

    Correct Answer: Symmetrical

    Four of the five subtypes of psoriatic arthritis are asymmetrical and account for the majority of cases. Symmetrical joint pain is more commonly observed with rheumatoid arthritis, but symmetric involvement does not rule out psoriatic arthritis.

More on this topic

The Unspoken Rules of Love When You Have a Chronic Condition

Casey Nilsson

Biologics and Biosimilars for Psoriatic Arthritis

Julie Cerrone Croner

Take Control of Psoriatic Arthritis with a Daily Journal

Casey Nilsson

What I Wish I'd Known Before Starting a Biologic

Julie Cerrone Croner

5 Ways I’m Suffering and You’d Never Know

Julie Cerrone Croner

Alternative Therapies for Psoriatic Arthritis

Julie Cerrone Croner

10 Tips to Ensure You Receive the Support You Need

Julie Cerrone Croner

Building Your Psoriatic Arthritis 'Dream Team'

Julie Cerrone Croner

6 Ways To Love Yourself Despite Psoriatic Disease

Julie Cerrone Croner

10 Must Have Items for your PSA Survival Kit

Julie Cerrone Croner

Does Weather Affect Psoriatic Arthritis?

Julie Cerrone Croner

Poses for PsA: Stiff Hands and Pain

Julie Cerrone Croner

'Vegan Paleo' for Psoriatic Arthritis?

Julie Cerrone Croner

How Physical Therapy Fights PsA

Julie Cerrone Croner

Setting Goals with PsA

Lori-Ann Holbrook

The Best Exercises for Psoriatic Arthritis

Julie Cerrone Croner

Are You Showing Signs of Psoriatic Arthritis?

Alisha Bridges

6 Ways to Manage Psoriatic Arthritis Pain

The HealthCentral Editorial Team

Lifehacks for Psoriatic Arthritis

Julie Cerrone Croner

10 Tips for Managing Hand Pain

Julie Cerrone Croner

Poses for PSA: Chair Yoga Sun Breath Sequence

Julie Cerrone Croner

Frequent Doctor Visits May Help Your PsA

Tracy Davenport, Ph.D.

6 Yoga Poses For Your Psoriatic Arthritis

Julie Cerrone Croner

9 Supplements for Psoriatic Disease

Julie Cerrone Croner

Using Food to Fight Psoriatic Disease

Julie Cerrone Croner

Biologics Success Story: Jen Fisch

Julie Cerrone Croner

Elimination Diet for Psoriatic Disease

Julie Cerrone Croner

Psoriasis: Injections vs. Infusions

Julie Cerrone Croner

Getting the Right Doctor

Julie Cerrone Croner

Managing Costs of Psoriatic Arthritis

Lori-Ann Holbrook

Managing Flares with an Active Lifestyle

Lori-Ann Holbrook

Can Bariatric Surgery Help Psoriasis and PsA?

Amy Hendel

Coping with Psoriasis and PsA

Lori-Ann Holbrook

Tips to Keep Track of PsA Treatments

Lori-Ann Holbrook

10 Things You Should Know about PsA

Eileen Bailey

Perseverance with Psoriatic Arthritis

Lisa Emrich

Dear 2018: I'm Setting the Bar a Little Lower

Casey Nilsson