Is Your Rheumatoid Arthritis Treatment Working?

Gina Battaglia | Dec 19, 2017

1 of 10
Over the past week, how difficult has it been for you to bathe or shower and dress yourself?
  1. 0 No difficulty
  2. 1 Some difficulty
  3. 2 Much difficulty
  4. 3 Unable to manage

Your Results

  • Low
  • Medium
  • High
  • 0

    Your rheumatoid arthritis is mild and reasonably controlled

    Your symptoms of rheumatoid arthritis appear to be under reasonable control and have a minimal effect on your daily living activities. However, it is important to discuss with your doctor if you feel that your condition has worsened over the past few months or has interfered with your work, social, or recreational activities. You and your doctor may consider reassessing your score in the near future to ensure that your current treatment plan is optimal.

  • 10

    Your rheumatoid arthritis has a moderate effect on your activities of daily living

    Your rheumatoid arthritis has some effect on your ability to carry out daily living activities. It is important to communicate with your doctor about your symptoms and difficulties performing tasks to determine whether they are related to your rheumatoid arthritis or a different condition. You and your physician may consider discussing different treatment options that may be more effective for your current condition.

  • 21

    Your rheumatoid arthritis has a significant effect on your activities of daily living

    Your rheumatoid arthritis has a significant effect on your ability to independently perform daily living activities. A consultation with your physician should be initiated to improve symptom management and optimize your treatment plan, with a focus on the items above in which you scored poorly.

  1. 1

    Over the past week, how difficult has it been for you to bathe or shower and dress yourself?

    Correct Answer: Unable to manage

    Rheumatoid arthritis is characterized by joint pain and weakness and can interfere with activities of daily living that require reaching movements, such as shampooing in the shower or pulling on a shirt over your head. If you're challenged by typical showering and dressing activities, it can be a sign that your RA may not be managed as well as it could be.

  2. 2

    Over the past week, how difficult has it been for you to stand up from a straight chair or climb in or out of bed?

    Correct Answer: Unable to manage

    Rheumatoid arthritis can cause joint pain and weakness in lower-extremity joints, such as the knees, that can make rising from a chair or getting in or out of bed painful and difficult. Difficulty with rising from a chair or getting into or out of bed can indicate that management of your RA is suboptimal.

  3. 3

    Over the past week, have you had trouble feeding yourself (e.g., cutting meat, lifting a full glass to your mouth, or opening a new milk carton)?

    Correct Answer: Unable to manage

    Difficulty performing tasks related to eating and food preparation, such as cutting meat, lifting a full glass, or opening a milk carton, may indicate that your rheumatoid arthritis is not being properly managed. Consider talking with your doctor about changing management strategies if you're having a tough time performing these daily activities.

  4. 4

    Are you able to walk two miles on flat ground?

    Correct Answer: Unable to manage

    Walking on flat ground involves repeated movement of the joints in your lower extremities. Rheumatoid arthritis can cause pain, stiffness, and swelling in the joints that interferes with walking for prolonged periods of time. An integrated approach of pharmacologic treatment (prescription or non-prescription medications) and non-drug treatments (e.g., exercise, diet, massage, counseling, stress reduction, and physical therapy) might help you ease these symptoms.

  5. 5

    Are you able to walk up five steps?

    Correct Answer: Unable to manage

    Walking up steps requires more range of motion at the knee joint than level walking. Rheumatoid arthritis can make your knee joints stiff and painful, which makes stair-climbing a challenge.

  6. 6

    In how many joints do you experience pain and/or swelling? Be sure to count each joint as an individual entity (e.g., left and right knees are considered two affected joints, and the knuckle and joints in the middle of each finger should be counted separately).

    Correct Answer: 22 or more

    The number of joints affected by pain and/or swelling is an indicator that physicians often use to help assess the level of rheumatoid arthritis disease activity. The more joints affected, the more severe the rheumatoid arthritis.

  7. 7

    Over the past week, how difficult has it been to pick up items from the floor?

    Correct Answer: Impossible

    Picking up items from the floor requires bending your lower extremity joints as you kneel and stand, as well as bending the joints in your hands and wrists as you grasp an item. Pain, stiffness, and/or swelling that makes it difficult or impossible to do this task can indicate that you may need a different RA treatment and management plan.

  8. 8

    Do you use any aids or assistive devices or need help from another person to perform everyday activities? Aids or devices may include a cane, crutches, walker, wheelchair, special utensils, special chairs, button hooks, jar opener, bathtub bar, or long-handled appliances.

    Correct Answer: Yes

    The need for assistance from devices or another person to perform everyday activities can indicate suboptimal management or progression of your rheumatoid arthritis. Consider talking with your doctor to determine whether incorporating new treatments, such as physical therapy, could make it easier for you to manage daily movements and tasks.

  9. 9

    Over the past week, how frequently have you felt anxiety, nervousness, or depression related to your rheumatoid arthritis?

    Correct Answer: All the time

    Anxiety, nervousness, or depression related to your rheumatoid arthritis may indicate that you feel overwhelmed with managing your condition and/or that your current management plan is not suiting your needs. Talking with your provider about ways to adjust your management plan and/or a referral to a mental health provider may give you confidence that you can manage your treatment effectively.

  10. 10

    Over the past week, how much pain have you had?

    Correct Answer: Moderate pain

    Moderate or severe pain related to your rheumatoid arthritis is an indicator that treatment plan may not be working as well as it could. It can take some time for nonbiologic and biologic disease-modifying antirheumatic drugs (such as leflunomide, sulfasalazine, rituximab, and methotrexate) to have a full effect. Therefore, you may need other pain-relievers such as ibuprofen, naproxen, or acetaminophen, to reduce pain while waiting for the antirheumatic drugs to take effect.

More on this topic

The Benefits of Zumba for RA

Emil DeAndreis

Emil Tries It: Yoga for RA

Emil DeAndreis

Making the Most of Immunization When You are Immunosuppressed

Lene Andersen

'American Ninja Warrior' Host on Living With RA

Emil DeAndreis

Finding Beauty in Living With a Chronic Illness

Cathy Kramer

Fierce Mom on a Mission: A Profile of Paula Fitzgibbons

Lene Andersen

One Woman’s Invention Makes Winter Bearable for People with RA

Casey Nilsson

How to Modify Your Workout to Fit RA

Emil DeAndreis

Finding Joy in Life with RA

Lene's Update on Life with RA

Finding Happiness with RA: Anna's Story

Traci Martin Talks Managing RA While Attempting a World Record

Loving Baseball with Rheumatoid Arthritis

Lene Andersen

4 Questions and Answers about Managing Rheumatoid Arthritis and Diabetes

Lawrence 'Rick' Phillips

Traci Martin: Traveling the Great Lakes and Beyond with RA

The HealthCentral Editorial Team

Myths and Misperceptions about Biologics

Lene Andersen

RA Resolutions for the Holidays and Beyond!

Marianna Paulson

How to Get Mobile after Surgery

Marianna Paulson

The Must-Read Guide to Biologics

Lene Andersen

Meet Mariah Leach: Mom, Blogger, Bicyclist

Lene Andersen

What to Know About Using Biologics

Lene Andersen

8 Facts About RA and Heart Disease

Allison Tsai

Tips for Traveling with RA

Lene Andersen

Becoming Empowered With RA

Britt J Johnson

Emotional Impact of Side Effects from RA Meds

Lene Andersen

How Micael Kuluva Keeps RA Fashionable

Lene Andersen

How to Get a Disability Parking Permit for Your Car

Lene Andersen

Study Finds Possible RA Trigger in Gut Bacteria

Lene Andersen

Biologics Q&A with Dr. Peng

Yumhee Park

How Do You Define Yourself?

Anna Legassie

The Struggles of Finding a Job with RA

Leslie Rott

6 Questions to Consider before Starting Biologics for Rheumatoid Arthritis

Lene Andersen

How a Dietitian Can Help with RA

Lene Andersen

10 Reasons I'm Thankful for My Chronic Illness

Lene Andersen

Winter and RA: Surviving the Cold

Lene Andersen

What's Causing Your RA Fatigue?

Lene Andersen

10 Essential Relationship Tips with RA

Lene Andersen

Getting a Total Hip Replacement with RA

Lene Andersen

Joy as a Coping Tool for Chronic Conditions

Lene Andersen

What Are the Extra-articular Effects of RA?

Lene Andersen

Finding a Good Doctor

Leslie Rott

How to Have a Good Planning System

Marianna Paulson

A Beginner's Guide to Biologics

Lene Andersen

Changing RA Treatments

Lisa Emrich

Yes, You Can Garden with RA

Marianna Paulson

Do You Know How to Manage Your Pain?

Allison Tsai

Simple Exercises for All Levels of RA

HC Editorial Staff

Complement Your RA Treatment with These Awesome Therapies

Amanda Page

How Do Biologics Treat RA?

Allison Tsai

10 Questions to Ask Your Doctor About RA

Lene Andersen

How to Reinvent Yourself

Lene Andersen

Do Not Be Afraid To File For FMLA Protection

Vanessa Collins

Different Types of RA

Mark Borigini, M.D.

Wrist splints pros and cons

Christine Miller

Good Sources of Vitamin D for RA

Cathy Kramer

Should You Do the Whole30 Diet for Your RA?

Emil DeAndreis

Five Reasons to See Your Rheumatologist More Often

Emil DeAndreis

Foods for RA: Tasty, Inflammation-Free Choices

Amy Hendel

4 Surprising Joints Affected by RA

Lene Andersen