MS in the Workplace: How Well Do You Know Your Legal Rights?

Chris Regal | May 1st 2012 Oct 10th 2017

1 of 8
I've just been diagnosed with MS. Am I obligated to inform my employer?
  1. 0 Yes
  2. 1 No
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

You are under no legal obligation to tell your boss. You will have to, however, if you plan to request special accommodations.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. I've just been diagnosed with MS. Am I obligated to inform my employer?

    Correct Answer: No

    You are under no legal obligation to tell your boss. You will have to, however, if you plan to request special accommodations.

  2. I'm scheduled for an employment interview. Do I have to reveal that I have MS?

    Correct Answer: No

    You only need to reveal your limitations, but not your diagnosis, if you are offered the job and you require accommodations. If the employer requires a medical exam of EVERYONE who fills that position, you will need to reveal that you have MS.

  3. Can an employer refuse to hire my spouse because I have MS?

    Correct Answer: No

    The Americans with Disabilities Act prohibits this.

  4. My employer provides health insurance coverage. Can I be dropped from coverage because of an MS diagnosis?

    Correct Answer: No

    Employers are prohibited from contracting with a health insurance provider that does not cover a person with MS while covering other disabilities.

  5. I can't walk very far. Is it permissible to ask my employer for a special parking space?

    Correct Answer: Yes

    Your employer must make reasonable accommodations for disability, unless it would cause undue hardship. Disagreements can be taken up with the Equal Employment Opportunity Commission.

  6. Does an employer have to give preference to a qualified individual with a disability?

    Correct Answer: No

    The employer is free to choose the most qualified candidate.

  7. I'd like to shift some of my duties to a co-worker. Is that a reasonable accommodation?

    Correct Answer: No

    Your employer is under no obligation to re-assign your work to someone else.

  8. I am divorcing and have health insurance through my spouse's employer. Am I eligible to continue coverage under COBRA?

    Correct Answer: Yes

    You have 60 days to notify the plan administrator. You will be 100% responsible for the premiums and coverage will end after 36 months.