Myth vs. Fact: Fertility

Allison Bush | Oct 30, 2012

1 of 8
Myth or fact: A man's choice in underwear could have an effect on sperm count.
  1. 1 Myth
  2. 0 Fact
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Myth says that men trying to conceive should opt for loose-fitting boxers over briefs. Briefs are tighter, so the thinking was that they could raise your body temperature enough to kill off sperm. However, studies have shown this to be untrue.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Myth or fact: A man's choice in underwear could have an effect on sperm count.

    Correct Answer: Myth

    Myth says that men trying to conceive should opt for loose-fitting boxers over briefs. Briefs are tighter, so the thinking was that they could raise your body temperature enough to kill off sperm. However, studies have shown this to be untrue.

  2. Myth or fact: If a couple can't get pregnant, it's usually the woman's problem.

    Correct Answer: Myth

    Infertility is a female problem in 35 percent of cases, a male problem in 35 percent of cases, a combined problem in 20 percent of cases, and unexplained in 10 percent of cases.

  3. Myth or fact: Women using birth control can get pregnant as soon as they stop taking it.

    Correct Answer: Fact

    For some women, menstrual cycles take some time to regulate once they stop taking birth control, especially if they were using the birth control injection. However, it's definitely possible to get pregnant within the first month or two of quitting most types of birth control.

  4. Myth or fact: It only takes one live sperm to fertilize an egg.

    Correct Answer: Fact

    Out of the 400 healthy sperm that live through ejaculation, only 40 survive in the vagina, and only one makes it through the tough outer layer of an egg to fertilize it.

  5. Myth or fact: If you're young, you should have no problem getting pregnant.

    Correct Answer: Myth

    As you age, your chances of experiencing infertility do increase; however, couples in their early 20s still have a 7 percent chance of infertility.

  6. Myth or fact: You can't be infertile if you've already had a child.

    Correct Answer: Myth

    According to the Centers for Disease Control and Prevention, 11 percent of couples who have already had at least one child experience secondary infertility.

  7. Myth or fact: If a couple isn't pregnant within a few months of trying, there's probably something wrong.

    Correct Answer: Myth

    According to the American Society of Reproductive Medicine, a couple isn't considered infertile until they have been trying to conceive for one year without success.

  8. Myth or fact: Timing is everything when trying to conceive.

    Correct Answer: Fact

    To conceive, a couple must have sex while the woman is ovulating (which is a very small window of time during the month).