Nutrition Fact IQ

Sara Suchy | Apr 17th 2012 Oct 10th 2017

1 of 12
On a package of crackers the term "low fat" means...
  1. 0 0.5 grams of fat or less per serving
  2. 0 3 grams of fat or less per serving
  3. 0 25 percent less fat than the full-fat version
  4. 0 50 percent less fat than the full-fat version
  5. 1 B and D
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

The product must contain less than 3 grams of fat per serving, or at least 50 percent less fat than a comparable product.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. On a package of crackers the term "low fat" means...

    Correct Answer: B and D

    The product must contain less than 3 grams of fat per serving, or at least 50 percent less fat than a comparable product.

  2. Foods with a 'natural' label...

    Correct Answer: Contains no synthetic preservatives, colors or flavors

    "Natural" foods cannot contain synthetic preservatives, colors or flavors.  But they can still be loaded with sugars or partially hydrogenated oils and do not have to be organic.  The FDA has no formal definition for 'natural', but the [USDA does](http://www.fsis.usda.gov/News_&_Events/NR_091109_01/index.asp).

  3. Products labeled 'organic', which are grown without artificial fertilizers, pesticides, herbicides or fungicides:

    Correct Answer: All of the above

    Products with the organic seal have met defined standards, depending on the label. "100 Percent Organic" means the food is 100% organic.  "Organic" means it contains at least 95% organic ingredients.  Finally, "made with organic ingredients" means it contains at least 70 percent organic ingredients and has been produced using non organic methods.

  4. When reading the label of a grain food, such as bread or pasta, which is most important?

    Correct Answer: B and C

    While fiber is very important, it is less important than if the food contains whole grains and how much whole grains. The higher up in the ingredient list an item is the more of that item is contained in the product.  Look for whole grains near the top.

  5. What daily value percentage of a specific nutrient must be present for the package to be labeled a 'good source' of that nutrient?

    Correct Answer: 10 percent

    The package must contain 10 percent to be labeled a "good source" and 20 percent to be labeled an "excellent source".

  6. A label that reads "0 grams of Trans Fats" has

    Correct Answer: Up to 0.4 grams trans fat per serving

    The FDA regulations stipulate that a trans-fat free food must contain less than 0.5 grams of trans fat per serving.  This means that a serving could contain 0.49 grams, and two servings could have 0.98 grams.  Watch your portion sizes and read the fine print. Foods with 'partially hydrogenated oils' contain trans fats.

  7. A food label serving size is determined by

    Correct Answer: The Food and Drug Administration

    The FDA standardized serving sizes in 1994 after the Nutrition Labeling and Education Act was passed.  Although it was originally scaled to the amount of food people tended to eat, most of us eat far more than the sizes listed on the packages.

  8. True or False: Reduced fat and low fat foods are the same.

    Correct Answer: False

    A reduced fat food is at least 25 percent lower in fat than the traditional food, whereas a low fat food contains 3 grams of fat or less in a serving.

  9. The label 'percent daily value' is based on how many calories?

    Correct Answer: 2000

    Daily value figures are based on a diet of 2,000 calories per day.  But be careful, many people, such as smaller or inactive women, require fewer calories to maintain their weight.

  10. Food companies have swapped trans fats for other types of fats. Which of these should you avoid?

    Correct Answer: Palm oil and palm kernel oil

    Palm and palm kernel oils are solid at room temperature and offer the same shelf life that trans fats do.  But palm and especially palm kernel oil have saturated fats, which are linked to cardiovascular diseases.

  11. Which is the healthier choice?

    Correct Answer: Regular peanut butter

    Surprisingly, both regular and low fat peanut butter contain about the same amount of calories per 2 tablespoon serving: around 190 calories.  But while the reduced fat is lower in fat it is often high in sugar to make up the lost flavor.  And the monounsaturated fats found in regular peanut butter are thought to be good for the heart.

  12. What is the number one thing people look for on a food label?

    Correct Answer: Calories

    Calories!  49.2 percent of people look to calories first with fat coming in close behind at 46.5 percent according to a 2007 study from the NPD Group.