Portion Size IQ

Sara Suchy | Apr 9th 2012 Oct 10th 2017

1 of 8
A single serving of roast turkey is the same size as...
  1. 0 An adult's hand
  2. 1 One deck of cards
  3. 0 Half of a dinner plate
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

A serving of turkey is about three ounces, or the same size as a deck of cards.  A skinless piece of white meat turkey breast is one of the leanest cuts of meat possible.  Dark turkey meat is higher in calories and fat but still lighter than most other cuts of meat.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. A single serving of roast turkey is the same size as...

    Correct Answer: One deck of cards

    A serving of turkey is about three ounces, or the same size as a deck of cards.  A skinless piece of white meat turkey breast is one of the leanest cuts of meat possible.  Dark turkey meat is higher in calories and fat but still lighter than most other cuts of meat.

  2. A serving of cheese is the same size as...

    Correct Answer: Four dice

    A typical serving of cheese is about one ounce or the same as four dice.  As delicious as cheese is, it is best enjoyed in moderation because of its high fat content.

  3. A serving of mashed potatoes is the same size as...

    Correct Answer: One golf ball

    A serving of mashed potatoes is a half a cup or the same size as a golf ball.  Potatoes are often misperceived as fattening.  Actually potatoes are very nourishing but people tend to add extra salt and fat to them that will make them unhealthy.

  4. A serving of sweet potatoes is the same size as:

    Correct Answer: One golf ball

    A serving of sweet potatoes is half a cup or the same size as a golf ball.  Sweet potatoes are wonderfully nutritious, supplying many vitamins, minerals and fiber.  Sweet potatoes are often paired with marshmellows, which adds unneeded sugar.  Skip the marshmallows and enjoy the natural sweetness of this delicious food.

  5. A serving size of cranberry sauce is...

    Correct Answer: One tablespoon

    A serving of cranberry sauce is about a tablespoon.  The sauces tend to be high in sugar so watch the portion sizes before indulging.

  6. A serving of pancakes is the size of...

    Correct Answer: One compact disc

    A pancake should be about the same circumference of a compact disc (CD) and a reasonable thickness.  Whole wheat or whole grain pancakes are best.

  7. A serving of bread is...

    Correct Answer: One slice

    This benchmark will differ by bread type, but typically one serving of bread is one slice.  Check the nutrition facts if available for precise measurements and remember that whole grain bread is healthiest.

  8. A serving of peanut butter is the same size as...

    Correct Answer: A ping pong ball

    A two tablespoon serving of peanut butter is about the size of one ping pong ball.  Peanut butter is very high in protein (like all nut butters) but can also be high in fat and calories.