Quiz: Do You Know the Signs of a Blood Clot?

Allison Bush | Oct 10th 2012 Oct 10th 2017

1 of 10
Deep Vain Thrombosis (DVT) and Pulmonary Embolism (PE) are major public health problems in the United States. True or False?
  1. 1 True
  2. 0 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Estimates provided by the Center for Disease Control suggest 350,00 to 600,000 Americans have a DVT or PE each year and at least 100,000 people die as a result.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Deep Vain Thrombosis (DVT) and Pulmonary Embolism (PE) are major public health problems in the United States. True or False?

    Correct Answer: True

    Estimates provided by the Center for Disease Control suggest 350,00 to 600,000 Americans have a DVT or PE each year and at least 100,000 people die as a result.

  2. DVT is a blood clot located in which part of the body?

    Correct Answer: Leg

    The leg. DVT can also form in the pelvis and sometimes in the arm.

  3. For those who do have symptoms of DVT, which is the most common symptom?

    Correct Answer: All of the above

    All of the above.

  4. Everyone with DVT has at least one symptom. True or False?

    Correct Answer: False

    About half of people with DVT have no symtoms at all.

  5. What is the most common symptom for Pulmonary Embolism (PE)?

    Correct Answer: Difficulty breathing

    Difficulty breathing is the main symptom of PE. Other symptoms include a faster than normal heart beat, chest pain, coughing up blood and low blood pressure or lightheadedness.

  6. The biggest risk factor for developing a blood clot is...

    Correct Answer: All of the above

    All of the above. Also, taking birth control pills and hormone replacement therapy puts you at risk, as well as other chronic medical illnesses, such as heart disease and lung disease. Other risk factors include family history, obesity, age, smoking, and high blood pressure.

  7. DVT is preventable. True or False?

    Correct Answer: True

    True. DVT is preventable and treatable if diagnosed correctly and early.

  8. What is the best way to prevent DVT?

    Correct Answer: Wear loose-fitting clothes

    Wear loose-fitting clothes. You can travel, but if it's for longer than 4 hours, try to get up and walk every 2 or 3 hours. Other ways to precent DVT include drinking plenty of water, exercise regularly, don't smoke, maintain a healthy weight and medication.

  9. DVT can cause heart attack or stroke. True or False?

    Correct Answer: False

    False. There are two main types of blood clots. DVT is a blood clot in a deep vein of the leg, pelvis, and sometimes arem. Arterial thrombosis is a blood clot in an artery, usually in the heart or brain. This type of clot can cause heart attack or stroke.

  10. Anticoagulant (blood thinner) medication is the best way to treat DVT and PE. True or False?

    Correct Answer: False

    False. Medication is one way, but is not the best or only way. For DVT, compression stockings are sometimes recommended for some patients or the clot might need to be removed surgically. Emergency treatment at a hospital is necessary to treat PE.