Quiz: Do You Know How Stress Affects Mood Disorders?

Jul 31st 2009 Oct 10th 2017

1 of 10
T or F. Stress often triggers a mood episode.
  1. 1 True. Stress and mood share a lot of the same pathways.
  2. 0 False. The drug ads talk about chemical imbalance, not stress.
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. T or F. Stress often triggers a mood episode.

    Correct Answer: True. Stress and mood share a lot of the same pathways.

  2. During a stressful event:

    Correct Answer: All of the above.

  3. T or F. It is imperative to keep stress to a minimum because repeated exposure to stress and stressful events inevitably leads to depression or other mood disorders.

    Correct Answer: False

  4. T or F. Mental illness is an industrial disease.

    Correct Answer: Could be true.

  5. Which of the following is incorrect?

    Correct Answer: Anxiety is the same as stress.

  6. T or F. Because the diagnosis of bipolar disorder includes symptoms of anxiety, formal anxiety disorders cannot be diagnosed in the presence of bipolar disorder.

    Correct Answer: False

  7. Those vulnerable to stress need to:

    Correct Answer: Organize their lives around their vulnerability, even if that means scaling back activities and expectations.

  8. Which of the following is the most effective method of reducing feelings of anxiety?

    Correct Answer:

  9. T or F. Changing the patterns of thoughts and the reflexive reactions to stressful situations can be as effective as medication.

    Correct Answer: True, with qualifications

  10. T or F. Managing stress is important in the overall management of mental illness.

    Correct Answer: True, with qualifications