Quiz: Do You Know How Stress Affects Mood Disorders?

July 31, 2009

1 of 10
T or F. Stress often triggers a mood episode.
  1. 1 True. Stress and mood share a lot of the same pathways.
  2. 0 False. The drug ads talk about chemical imbalance, not stress.
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. 1

    T or F. Stress often triggers a mood episode.

    Correct Answer: True. Stress and mood share a lot of the same pathways.

  2. 2

    During a stressful event:

    Correct Answer: All of the above.

  3. 3

    T or F. It is imperative to keep stress to a minimum because repeated exposure to stress and stressful events inevitably leads to depression or other mood disorders.

    Correct Answer: False

  4. 4

    T or F. Mental illness is an industrial disease.

    Correct Answer: Could be true.

  5. 5

    Which of the following is incorrect?

    Correct Answer: Anxiety is the same as stress.

  6. 6

    T or F. Because the diagnosis of bipolar disorder includes symptoms of anxiety, formal anxiety disorders cannot be diagnosed in the presence of bipolar disorder.

    Correct Answer: False

  7. 7

    Those vulnerable to stress need to:

    Correct Answer: Organize their lives around their vulnerability, even if that means scaling back activities and expectations.

  8. 8

    Which of the following is the most effective method of reducing feelings of anxiety?

    Correct Answer:

  9. 9

    T or F. Changing the patterns of thoughts and the reflexive reactions to stressful situations can be as effective as medication.

    Correct Answer: True, with qualifications

  10. 10

    T or F. Managing stress is important in the overall management of mental illness.

    Correct Answer: True, with qualifications