Quiz: Could Your Health Be Affected by Mold?

Allison Bush | Dec 5th 2012 Oct 10th 2017

1 of 8
True or False: Most allergic reactions to mold are seasonal.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Allergic reactions to molds are not seasonal, and can happen throughout the year.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. True or False: Most allergic reactions to mold are seasonal.

    Correct Answer: False

    Allergic reactions to molds are not seasonal, and can happen throughout the year.

  2. True or False: The most dangerous types of mold are often ones that you can't see and go undetected.

    Correct Answer: True

    Unfortunately, mold likes to hide in cabinets and drywall, and therefore go undetected, legnthening exposure and increasing the likelihood of its worst health effects.

  3. True or False: Some people may have strong reaction to a little mold, while others may not exhibit any symptoms at all.

    Correct Answer: True

    Some people, based on genetics and immune health, may be more sensitive to mold than others. The elderly and children may also be more affected.

  4. True or False: Mold could damage your sense of smell.

    Correct Answer: True

    According to a 2006 study at Michigan State University’s Center for Integrative Toxicology, breathing in certain kinds of black mold through the nasal passages could kill cells needed for the body’s sense of smell.

  5. True or False: Mold can cause negative mental health effects.

    Correct Answer: True

    A 2007 study released by a research team at Brown University and published by the _American Journal of Public Health_ found a link between the body’s exposure to mold and depression. The researchers didn’t find a direct connection between mold and the risk of depression, but they did find that people living in mold-infested homes were more likely to suffer from depression due to bad health effects and the feeling of loss of control.

  6. True or False: The best way to detect mold is to do a visual inspection.

    Correct Answer: True

    You may smell mold before you see it, but the best way to detect black mold in your home is to do a visual inspection of any areas that may have become damp at some point (e.g., basement, cabinets, walls near windows, bathroom walls, vents, and even plants)

  7. True or False: The most common physical symptom of mold exposure is a skin rash.

    Correct Answer: False

    Symptoms of mold exposure typically present themselves as nasal stuffiness, throat irritation, coughing or wheezing, eye irritation, or, in rare cases, skin irritation. People with mold allergies may have more severe reactions that could mimic asthma.

  8. True or False: Knowing the type of mold you have can determine whether you need treatment.

    Correct Answer: False

    The CDC does not recommend or perform routine sampling for molds. No matter what type of mold is present, you should remove it. Since the effect of mold on people can vary greatly, either because of the amount or type of mold, you can not rely on sampling and culturing to know your health risk.