Quiz: How Much Do You Know About Atrial Fibrillation?

Allison Bush | Oct 5th 2012 Oct 5th 2017

1 of 8
A tell-tale symptom of atrial fibrillation is:
  1. 1 When you feel like your heart is beating rapidly and irregular.
  2. 0 When you feel like your heart is beating slowly.
  3. 0 When you feel like your heart is beating strong and steady.
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

The most recognizable sign of atrial fibrillation is heart palpitations, where your heart beats so fast that you think it is racing and/or you can feel it thumping or flopping in your chest. It may be accompanied by chest pain, lightheadedness or dizziness, weakness, or shortness of breath.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. A tell-tale symptom of atrial fibrillation is:

    Correct Answer: When you feel like your heart is beating rapidly and irregular.

    The most recognizable sign of atrial fibrillation is heart palpitations, where your heart beats so fast that you think it is racing and/or you can feel it thumping or flopping in your chest. It may be accompanied by chest pain, lightheadedness or dizziness, weakness, or shortness of breath.

  2. True or False: The main risk associated with untreated atrial fibrillation is stroke.

    Correct Answer: True

    If a clot forms in the left atrial chamber — on the left side of the atrial chamber — it can break off and travel to other parts of the body including the brain. About 15 percent of all strokes occur as a result of atrial fibrillation.

  3. True or False: The only way to manage atrial fibrillation is through invasive surgery.

    Correct Answer: False

    False. Many people are able to control their atrial fibrillation through drugs. To slow heart rate, doctors usually rely on beta-blockers, and antiarrhythmic medications are used to suppress arrhythmias or to convert an arrhythmia to a normal rhythm. If medications don't work, your doctor may suggest looking to alternatives, like electrical cardioversion, catheter ablation, or a procedure called Maze, which requires open heart surgery.

  4. What happens to the heart during atrial fibrillation?

    Correct Answer: The electrical currents in your heart become rapid and irregular.

    Atrial fibrillation occurs when rapid, disorganized electrical signals cause the heart's two upper chambers to contract rapidly and irregularly.

  5. True or False: Stress can cause atrial fibrillation.

    Correct Answer: True

    True. Atrial fibrillation can also happen to otherwise healthy people, especially when they are stressed or fatigued, have had too much caffeine or alcohol, have smoked, or have exercised too much.

  6. Risk factors for atrial fibrillation include:

    Correct Answer: All of the above

  7. True or False: The outlook for people diagnosed with atrial fibrillation is grim.

    Correct Answer: False

    People who have atrial fibrillation can live normal, active lives. For some people, treatment can restore normal heart rhythms. For people who have permanent atrial fibrillation, treatment can help control symptoms and prevent complications. Treatment may include medicines, medical procedures, and lifestyle changes.

  8. Within which age group is atrial fibrillation most prevalent?

    Correct Answer: 60+

    While atrial fibrillation is seen in only about 1 percent of the total U.S. adult population, it affects about 3.8 percent of those older than 60 years and 9.0 percent of those older than 80 years.