Quiz: How Much Do You Know About Psoriasis?

Eileen Bailey | Dec 1, 2017

1 of 9
Psoriasis is just a skin condition.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

The correct answer is False. Psoriasis is an autoimmune disease that causes skin cells to reproduce too quickly which results in thickened patches of skin that are inflamed and itchy or painful. As many as 30 percent of people with psoriasis also have psoriatic arthritis, which causes stiffness and swelling in your joints according to the National Psoriasis Foundation. In addition, people with psoriasis are more apt to have other health conditions.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Psoriasis is just a skin condition.

    Correct Answer: False

    The correct answer is False. Psoriasis is an autoimmune disease that causes skin cells to reproduce too quickly which results in thickened patches of skin that are inflamed and itchy or painful. As many as 30 percent of people with psoriasis also have psoriatic arthritis, which causes stiffness and swelling in your joints according to the National Psoriasis Foundation. In addition, people with psoriasis are more apt to have other health conditions.

  2. The most common type of psoriasis is

    Correct Answer: Plaque

    The correct answer is 1 — plaque psoriasis is the most common type according to the National Psoriasis Foundation. The other, less common, types of psoriasis include pustular, which appears as raised bumps filled with pus, inverse, which appears as bright red, smooth patches in folds and guttate which appears as small pink or red drops on the skin.

  3. When you have psoriasis, you always have symptoms.

    Correct Answer: False

    The correct answer is False. Symptoms of psoriasis can come and go. Some people have an absence of symptoms, or remission for years in between flares. Some people find flares occur only in the winter. Some find that psoriasis is constant for several years and then goes into remission. Some may live with psoriasis flares consistently. 

  4. You can catch psoriasis from someone who is actively having a flare.

    Correct Answer: False

    The correct answer is False. Psoriasis is not contagious. It is an autoimmune disease and thought to be genetic according to the National Psoriasis Foundation. You cannot catch psoriasis by touching or being near someone who has psoriasis.

  5. While psoriasis plaques can appear anywhere on the body, they are most likely to appear on the:

    Correct Answer: Scalp, knees, and elbows

    The correct answer is 3 — symptoms can show up anywhere, especially in an area where you have previously had a skin injury, however, they most often appear on the scalp, knees, and elbows according to the American Academy of Dermatology.

  6. What types of weather are more likely to cause psoriasis flares?

    Correct Answer: Cold

    The correct answer is 1 — Cold, dry air is most likely to cause a psoriasis flare according to the American Academy of Dermatology. During the winter months, when there is less humidity in the air and you are in heated environments, your skin can dry out. Dry skin is more susceptible to psoriasis flares. Be sure to use moisturizer regularly to prevent your skin from drying.

  7. Stress management is an important part of psoriasis management.

    Correct Answer: True

    The correct answer is True. Stress is a common trigger for psoriasis flares[](). Learning to manage stress might help to decrease the frequency of flares. Other common triggers include infections, especially strep throat, cold dry weather, skin trauma and certain medications according to the American Academy of Dermatology

  8. Hot showers are a good way to ease psoriasis symptoms.

    Correct Answer: False

    The correct answer is False. Dandruff and scalp psoriasis can both cause flaking but they aren’t the same condition. Both can be itchy but dandruff is usually yellow or white in color and is a symptom of seborrheic dermatitis according to the U.S National Library of Medicine. Flakes from scalp psoriasis are white or silverish in color and can extend beyond the scalp, such as to the forehead according to the American Academy of Dermatology. If you have scalp psoriasis, your doctor can prescribe medicated shampoo or topical treatments to help relieve the itching and reduce the scales. 

  9. Psoriasis usually appears between the ages of:

    Correct Answer: 15 to 35 years old

    The correct answer is 2 — Psoriasis can show up at any age, however, most people first have symptoms between the ages of 15 to 35 years old according to the National Psoriasis Foundation. It is more uncommon, but not impossible, for psoriasis to show up after the age of 40