How Well Do You Understand Ulcerative Colitis?

Stephanie Stephens | Dec 16, 2017

1 of 9
Ulcerative colitis (UC) can affect the entire gastrointestinal (GI) tract.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

The correct answer is 2 – Crohn's disease can affect the entire GI tract, but UC typically affects the large bowel — also called the large intestine or colon — along with the rectum and anus.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. 1

    Ulcerative colitis (UC) can affect the entire gastrointestinal (GI) tract.

    Correct Answer: False

    The correct answer is 2 – Crohn's disease can affect the entire GI tract, but UC typically affects the large bowel — also called the large intestine or colon — along with the rectum and anus.

  2. 2

    Which of these answers does not accurately describe ulcerative colitis?

    Correct Answer: It is a curable condition.

    The correct answer is 3 – Following diagnosis, patients turn to supportive medical treatment to decrease flares, reduce their severity, and help achieve remission and higher quality of life. However, there currently is no known cure for UC.

  3. 3

    Symptoms of UC may start with which of these?

    Correct Answer: All of the above

    The correct answer is 5 – Some patients also report joint pain, fever, tiredness, weight loss and skin rashes.

  4. 4

    Which of these types of medication types are NOT commonly prescribed for ulcerative colitis treatment?

    Correct Answer: Stimulants

    The correct answer is 5 – Immunomodulators quiet the immune system and reduce inflammation in the colon. Corticosteroids have a variety of side effects, some serious. They are helpful in promoting temporary remission. Aminosalicylates contain 5-aminosalicyclic acid (5-ASA), again to help keep inflammation at bay. This category is most effective when oral and rectal therapy is utilized. Biologics work on an immune system protein, tumor necrosis factor or TNF, with the goal to reduce inflammation. These include infliximab, adalimumab, daclizumab, visilizumab, and alpha-4 integrins.

  5. 5

    Changes in diet may help reduce symptoms of ulcerative colitis. But which of these is not usually recommended?

    Correct Answer: Eat more dairy products.

    The correct answer is 4 – Dairy products may make ulcerative colitis symptoms worse. Ask your doctor about what you need to "make up for" if you remove certain nutrients from your diet, such as dairy. That, for example, might require calcium and vitamin D.

  6. 6

    If your doctor recommends surgery for treatment of ulcerative colitis, it will be which of these? (There are multiple answers.)

    Correct Answer: Proctocolectomy and ileostomy

    The correct answers are 1 and 3 – A colonoscopy is a procedure used to diagnose ulcerative colitis.
    Proctocolectomy and ileostomy: The surgeon removes the colon, rectum and anus, then creates a stoma or opening from the patient's ileum — the third and final section of the small intestine. An external pouch is joined to the stoma to collect waste.
    Proctocolectomy and ileoanal reservoir: A reservoir or pouch is constructed internally from the patient's own ileum, and joins the ileum to the anus. Instead of totally removing the rectum, external muscles of the sphincter remain in place. The pouch receives waste that then exits through the anus.

  7. 7

    The most common age(s) to develop ulcerative colitis is (are):

    Correct Answer: between 15 and 30

    The correct answers are 1 and 3.

  8. 8

    Women are more likely to develop colon cancer if they have ulcerative colitis.

    Correct Answer: False

    The correct answer is 2 – Research suggests men are more likely to develop colon cancer than women.

  9. 9

    Blood tests are frequently used to help diagnose ulcerative colitis. Which of these blood tests would not be used? Blood tests to detect…

    Correct Answer: High blood glucose level

    The correct answer is 4 – It would be normal to look for inflammation, reduced albumin and red blood cells.
    Sources:
    https://medlineplus.gov/ulcerativecolitis.html
    https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/ulcerative-colitis
    https://emedicine.medscape.com/article/183084-overview
    http://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/inflammatory-bowel-disease-ibd/ulcerative-colitis https://www.uptodate.com/contents/image?imageKey=PI%2F78463&topicKey=PI%2F15613&source=see_link