Summer Food Safety Quiz

Jul 31st 2009 Oct 10th 2017

1 of 12
At the grocery store, how should you arrange your shopping
  1. 0 Purchase meat first because it&rsquo`sc`s heavy and needs to sit at the bottom of the cart.
  2. 0 Shop the perimeter of the store first and for shelf-stable items, such as canned and dry goods, last.
  3. 1 Buy shelf-stable items first, and refrigerated and frozen foods and hot deli items last.
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. At the grocery store, how should you arrange your shopping

    Correct Answer: Buy shelf-stable items first, and refrigerated and frozen foods and hot deli items last.

  2. Driving home from the grocery store, the safest place for perishables is:

    Correct Answer: In the front seat with the air conditioner on

  3. The food temperature danger zone is:

    Correct Answer: Between 40&ordm`sc`F and 140&ordm`sc`F

  4. At what temperature should a food be cooked to kill any dangerous E. coli O157:H7

    Correct Answer: 160 &ordm`sc`F

  5. Picnic foods high at risk for foodborne illness are:

    Correct Answer: Turkey or chicken salad

  6. True or false: Even foods with rinds, such as watermelon or cantaloupe, need to be thoroughly washed before cutting into them and eating.

    Correct Answer: True

  7. The safest way to grill poultry, fish and meats outside is to:

    Correct Answer: Pre-cook the items for a bit in the microwave and then finish off on the grill

  8. The best way to ensure hamburgers are cooked through is by:

    Correct Answer: Taking a food thermometer and checking for proper temperature

  9. When marinating raw fish, poultry or red meat, one can:

    Correct Answer: Boil the used marinade for a full minute before applying it to cooked food

  10. Under normal conditions, how long can one safely leave food out

    Correct Answer: Two hours

  11. In the summer heat (temperatures of 90&ordm`sc`F or more), how long can one safely leave food out

    Correct Answer: One hour

  12. True or false: Hot dogs labeled as fully cooked only need to be warmed up before eating.

    Correct Answer: False