Test Your Fitness IQ

Chris Regal | Jul 31st 2009 Oct 10th 2017

1 of 11
True or False: Exercise releases endorphins in the brain, altering moods.
  1. 1 True
  2. 0 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Physical activity does improve moods, psychological well-being, and self-esteem. Plus, it's likely to decrease mild anxiety, depression, and stress, which are some of the negative feelings that precede a lapse in healthy eating. Use exercise as a way to interrupt this cycle.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. True or False: Exercise releases endorphins in the brain, altering moods.

    Correct Answer: True

    Physical activity does improve moods, psychological well-being, and self-esteem. Plus, it's likely to decrease mild anxiety, depression, and stress, which are some of the negative feelings that precede a lapse in healthy eating. Use exercise as a way to interrupt this cycle.

  2. True or False: Exercise enhances high-density lipoproteins (HDL) levels, which improves health.

    Correct Answer: True

    If you are exercising primarily for reasons related to health, it is important to understand the role of exercise in increasing high-density lipoproteins — an effect that reduces cardiovascular risk.

  3. True or False: Past exercise experiences have no effect on present experiences.

    Correct Answer: False

    Prior negative experiences with exercise can be a major barrier to regular activity. Unpleasant memories such as being teased by peers, poor performance and other feelings of inadequacy may leave people ashamed, self-conscious, and uncomfortable with their bodies and exercise. Others can't tolerate sweat, physical discomfort, or embarrassment over their body. Try developing a list of the costs and benefits of exercise as you see them. The more worth you attach to each the more influential they will be in determining your fitness habits.

  4. True or False: Exercise helps keep lost weight off.

    Correct Answer: True

    Exercise is the single best predictor of long-term weight maintenance.

  5. True or False: Exercise plays a significant role in initial weight loss.

    Correct Answer: False

    Exercise has a modest effect on initial weight loss. Dietary programs, exercise, and combination of diet and exercise all produce similar short-term effects on weight loss. This may result from the fact that people are likely to stick with a diet in the beginning. Therefore, there may be little room for additional weight loss.

  6. Low to moderate activity, such as walking (that requires less than 60 percent of maximal capacity) leads to:

    Correct Answer: Decreased food intake

    Increasing activity to low or moderate intensity decreases food intake and body weight.

  7. Vigorous exercise (that requires 70 percent or more of maximal capacity) leads to:

    Correct Answer: Increased food intake and stable body weight

    More vigorous exercise leads to increased food intake and stable body weight.

  8. Women who exercise tend to compensate by:

    Correct Answer: Increasing their food intake

    Studies have found that women who exercise make compensatory increases in food intake but men do not. This may result from the incorrect assumption that exercise increases appetite.

  9. A person who believes "no pain, no gain" is likely to:

    Correct Answer: Slow back on their exercise regimen over time due to the intensity of that mind set

    High intensity exercise can increase tension and anxiety. Moderate-intensity activities (those requiring less than 60 percent of maximal capacity) may promote better initiation and maintenance of exercise than more intensive programs. Moderate activity appears to be more readily maintained over the life span, whereas participation in vigorous activity declines dramatically with age.

  10. Consistent exercisers tend to:

    Correct Answer: Exercise in the morning

    People who exercise at the start of the day are usually realistic and committed. They recognize that if they don't exercise early their routine will likely be disrupted. People who plan to exercise rather than do it "when I have time" are much more likely to workout on a consistent basis.

  11. The most important facet of exercise in improving health is:

    Correct Answer: Consistency

    There is substantial evidence that regular physical activity is associated with good health. Even modest levels of exercise are sufficient for significant health benefits. The question to ask yourself is, "Will I be doing this a year from now?" Choose activities that are enjoyable in the long run. It's better to walk once a week than jog two miles every day for a week and then stop entirely.