Test Your Knowledge of Rheumatoid Arthritis

Allison Tsai | Mar 21st 2012 Oct 10th 2017

1 of 10
Rheumatoid arthritis affects 10 percent of the world's population.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Rheumatoid Arthritis affects 1 percent of the population. Rheumatoid arthritis can occur at any age, but it usually occurs between the ages of 25-55 and is more likely to affect women than men.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Rheumatoid arthritis affects 10 percent of the world's population.

    Correct Answer: False

    Rheumatoid Arthritis affects 1 percent of the population. Rheumatoid arthritis can occur at any age, but it usually occurs between the ages of 25-55 and is more likely to affect women than men.

  2. Rheumatoid arthritis affects the lumbar spine.

    Correct Answer: False

    It can affect the cervical spine, which in fact can result in paralysis due to C1-C2 subluxation with resultant spinal cord damage.

  3. Rheumatoid factor is associated with more aggressive disease.

    Correct Answer: True

    A positive rheumatoid factor is associated with more destructive arthritis, as well as other manifestations besides arthritis, such as rheumatoid lung, rheumatoid nodules, and more.

  4. Rheumatoid arthritis is not associated with stiffness.

    Correct Answer: False

    One of the hallmarks of rheumatoid arthritis involves morning stiff of at least 45 minutes in duration.

  5. Lower education level in general results in a worse outcome in rheumatoid arthritis.

    Correct Answer: True

    Keeping all other things equal, such as compliance with prescribed medications, less education appears to result in more debility and more severe disease.

  6. Sjogren's syndrome can occur in rheumatoid arthritis patients.

    Correct Answer: True

    It is important to ask a patient about dry eyes, dry mouth or dry vagina, and treat these things accordingly to improve the patient's quality of life.

  7. Untreated rheumatoid arthritis lowers the life span.

    Correct Answer: True

    Even factoring in those patients who suffer adverse drug events, those patient who are not adequately treated for their rheumatoid arthritis do not live as long, statistically speaking, as their "healthy" counterparts.

  8. Every rheumatoid arthritis patient should be on Methotrexate.

    Correct Answer: False

    There are many patients who do well with less potent drugs such as sulfasalazine or Plaquenil. Hopefully, some day there will be a test to tell us who will have severe disease and needs early aggressive treatment now, as opposed to later.

  9. Rituxan is a tumor necrosis factor inhibiting drug.

    Correct Answer: False

    Rituxan depletes B cells.

  10. Rheumatoid arthritis is in and of itself a risk factor for osteoporosis.

    Correct Answer: True

    All rheumatoid arthritis patients should have a bone density study to screen for osteoporosis.