The Carbohydrate Quiz

Amy Tudor | April 25, 2012

1 of 8
Which list of vegetables is considered "free foods" because they don't have a significant amount of carbohydrates in them?
  1. 0 Sweet potatoes, corn, onion
  2. 1 Cauliflower, avacado, kale
  3. 0 Peas, kidney beans, potatoes
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

ANSWER: Cauliflower, avocado and kale are among the lowest carb vegetables.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Which list of vegetables is considered "free foods" because they don't have a significant amount of carbohydrates in them?

    Correct Answer: Cauliflower, avacado, kale

    ANSWER: Cauliflower, avocado and kale are among the lowest carb vegetables.

  2. Estimate the carbohydrate count in this fast-food meal: 1 Small Chocolate Frosty, 1 Jr. Cheeseburger, and 1 Medium French fries.

    Correct Answer: 126 grams of carbs

    ANSWER: 126 grams of carbs. The breakdown: 1 Small Frosty 55 grams; 1 Jr. Cheeseburger 33 grams; 1 medium French fries 38 grams

  3. TRUE OR FALSE: If something is a plant and grows from the ground, that means it doesn't have carbohydrates in it.

    Correct Answer: False

    FALSE: Vegetables and grains grow from the ground and have carbs in them — even spinach and cucumbers have a small amount of carbs. The only non-plant carbohydrate is milk! All other animal products are naturally free of carbohydrates.

  4. TRUE OR FALSE: If a candy says it's "Sugar-free," that means it's automatically very low in carbs, and I don't need to be aware of how much of it I eat.

    Correct Answer: False

    FALSE: A lot of candies, everything from "Sugar-free" chocolate to jelly beans, still have a lot of carbs in them and often have just as much as the regular version!

  5. The best way to treat low blood sugar is with about 15 grams of carbs. Which of the following would be the best choice:

    Correct Answer: 1/2 cup of orange juice OR 4 glucose tablets OR 8 Ritz Crackers

    ANSWER: 1/2 cup of orange juice OR 4 glucose tablets OR 8 Ritz Crackers. After consuming these, it's a good idea to wait 15 minutes, and if your blood sugar still hasn't started coming up, you could have another 15 grams of carbs.

  6. A dinner like three slices of pizza or something from a Chinese restaurant can cause a spike in blood sugar because:

    Correct Answer: They're both very high in carbs and fat, which means it takes longer to digest, so insulin taken at mealtime may not be enough to cover you a couple hours later.

    They're both very high in carbs and fat, which means it takes longer to digest, so the insulin taken at mealtime may not be enough to cover you a couple hours later. Talk to your doctor about using dual-wave or square boluses on your pump or about taking your injections at certain times before/after your meal to help keep your glucose from spiking.

  7. Which has the most carbohydrates?

    Correct Answer: 1-1/2 cups of of Kellogg's Raisin Bran

    ANSWER: Surprisingly, Raisin Bran! The breakdown: Breyer's Chocolate ice cream: 40 grams. Bagel/cream cheese: 52 grams of carbs. Raisin Bran: 57 grams of carbs

  8. TRUE OR FALSE: Having diabetes means I should never be allowed to have tasty foods like candy, ice cream and chips.

    Correct Answer: False

    FALSE! Just remember to count your carbs!