Would You Know if Your Baby Was Having an Asthma Attack?

Allison Tsai | June 1, 2012

1 of 8
Coughing at night is nothing to worry about.
  1. 0 True
  2. 1 False
YOUR SCORE
0
0

You are correct! You are incorrect!

Coughing, especially at night: This is actually a classic sign of asthma.  It's often the only sign.

Your Results

YOU GOT 37% CORRECT
YOUR SCORE
0
0
  1. Coughing at night is nothing to worry about.

    Correct Answer: False

    Coughing, especially at night: This is actually a classic sign of asthma.  It's often the only sign.

  2. Night time wakenings could be due to asthma.

    Correct Answer: True

    Night time wakenings may be due to coughing and/or chest tightness.

  3. You can hear if your child is wheezing.

    Correct Answer: False

    Wheezing may be audible or silent.

  4. Rapid Breathing or breathing faster than normal is a sign that asthma is worsening.

    Correct Answer: True

    Immediate attention is necessary, and if other signs are present, you may need to go to the emergency room.

  5. Lack of desire to eat and restlessness are normal behaviors.

    Correct Answer: False

    When babies can't breathe they get restless, so this could be as sign of asthma.

  6. If the baby's chest is being sucked in with each breath, it's asthma.

    Correct Answer: True

    These are called retractions, and it is one great way to tell if babies are having trouble breathing.

  7. Nasal flaring and grunting while breathing is a sign of air hunger.

    Correct Answer: True

    This is the flaring out of the nares upon inspiration. It is done in an attempt to suck in extra air. A classic sign of air hunger in babies. Grunting on expiration is the baby's natural attempt to keep his lungs open. Another classic sign of air hunger.

  8. A blue discoloration to the skin can only happen to adults.

    Correct Answer: False

    This is cyanosis and is caused by lack of oxygen to that area and can happen to adults and children. Usually it's around the mouth, nose and fingertips. This is a sign the baby is not getting enough oxygen.